Kies uw leveringslocatie

De keuze van de land/regio-pagina kan invloed hebben op verschillende factoren zoals prijs, verzendopties en beschikbaarheid van producten.
Mijn contactpersoon
igus® B.V.

Bezoekadres:

Sterrenbergweg 9

3769 BS Soesterberg

+31(0)346 353 932
NL(NL)

3D-printen met slijtage bestendige polymeren

tot 50 keer de levensduur van conventionele materialen


3D-printservice online

Ik heb een 3D-model van het benodigde onderdeel en wil dit graag online bij igus in de printservice bestellen en binnen één tot drie dagen laten vervaardigen.

Ga naar 3D-printservice

3D-printmaterialen

Ik wil graag zelf onderdelen printen en ben op zoek naar slijtvaste materialen die geschikt zijn voor gebruik in FDM- en lasersinterprinters.

Naar de materiaal-webshop

Online CAD-configuratoren

Ik ken mijn applicatie en wil de CAD-configurator gebruiken om een individueel 3D-model voor verschillende ontwerpen te configureren en te downloaden.

Ga naar CAD-configuratoren

3D printen bij igus

Ik ben op zoek naar meer informatie over beschikbare materialen en de additieve fabricageprocessen die igus aanbiedt.

Overige informatie
Ontwerpgids voor 3D-printen met ontwerpinstructies

Ontwerpgids voor 3D-printen

Ontvang praktische tips voor het ontwerpen van functionele onderdelen voor productie in de 3D-printservice die u helpt de levensduur van uw component te verlengen.

Bereken de levensduur van de 3D-geprinte componenten

Levensduurberekening

In het igus testlaboratorium voeren we altijd tests uit om de slijtvastheid van onze materialen te bepalen. De resultaten vormen de basis voor onze levensduurcalculatoren. U kunt ze ook gebruiken om de verwachte levensduur van uw geprinte componenten met slechts een paar klikken te berekenen.
 

3D-printinnovaties

3D print nieuws

Innovaties op het gebied van industrieel 3D-printen. Nieuwe producten en diensten voor additieve productie met slijtvaste kunststoffen. Maak kennis met onze nieuwe materialen en gereedschappen.


Verbeterde toepassingen en verbaasde klanten


FAQ: uw vragen en antwoorden over de igus 3D-printservice en de iglidur materialen

Poeder printen (laser sintering)

Op welke 3D-printers kunnen de iglidur laser sintering poeders worden verwerkt?
igus maakt gebruik van de EOS Formiga P110. In principe moet het ook mogelijk zijn de tribo materialen iglidur I3-PL en iglidur I6-PL te verwerken op laser sintering 3D-printers met CO2 lasers, mits de parameters ingesteld kunnen worden. Er is al positieve terugkoppeling ontvangen van klanten met EOS Formiga P100 alsmede met 3D systems apparatuur. Vanwege de verschillende absorptie van de laserenergie is het niet geschikt voor low-cost systemen zoals Sinterit Lisa of Formlabs Fuse 1. De iglidur I8-ESD-PL is hiervoor geschikt vanwege zijn zwarte kleur; er is al sprake van positieve terugkoppeling van klanten hier.

Tot nu toe heb ik altijd componenten gekocht die zijn gemaakt van PA12 of uit het MJF-proces; welk igus lasersintering-poeder is vergelijkbaar?
Alle iglidur laser sintering materialen zijn in principe geschikt, waarbij het meest geschikte materiaal kan worden geselecteerd, afhankelijk van de vereiste. iglidur I3-PL wordt het meest gekozen en is het meest kosteneffectieve lasersintering materiaal in de igus 3D-printservice.

Kunnen schroefdraden worden geprint?
Bevestigingsschroefdraad kan direct worden geprint vanaf M6 of vergelijkbare dimensies. Hiervoor moet de geometrische vorm zijn geïntegreerd in het 3D-model. Alternatief kan schroefdraad ook worden gesneden, of in het geval van zwaar belaste of frequent geschroefde schroefdraad kunnen schroefdraadinzetstukken worden gebruikt. Vraag hier een aparte offerte voor aan.

Hoe zit het met aandrijfschroefdraad?
igus kan op verzoek componenten leveren met draadgaten voor trapezium of dryspin draadspindels. Spindelmoeren voor trapezium schroefdraad kan worden gegenereerd met de igus CAD configuratoren. Neem voor dryspin schroefdraad contact op met uw igus contactpersoon, omdat dit een beschermde geometrie is.

Kan het materiaal worden gefreesd of anderzins verwerkt?
De nodige mechanische nabewerking is mogelijk. Voor bewerking op de draaibank gelden de gebruikelijke maatregelen voor niet gevulde kunststoffen (bijv. POM); wellicht moet een bevestiging worden gemaakt om vervorming van het component tijdens opspanning te voorkomen. Vanwege de hogere slijtvastheid van de iglidur materialen, is slijpen lastiger dan bij standaard kunststoffen.

Welk iglidur laser sintering materiaal is het meest geschikt voor tandwielen?
iglidur I3 heeft de langste levensduur van alle igus 3D-geprinte materialen in testen met rechte tandwielen. Voor wormwielen is iglidur I6 geschikter vanwege de glijdende relatieve beweging tussen de delen onderling.

Kan het oppervlak van de componenten glad worden gemaakt?
Voor het glad maken van laser sintering componenten in de igus 3D-printservice, worden trilslijpen/rotofinishing en chemisch gladmaken gebruikt. Bij trilslijpen wordt het oppervlak van het component glad gemaakt met behulp van kleine wieltjes, waardoor de ruwheid afneemt. Bij chemisch glad maken, wordt het oppervlak opgelost met behulp van een chemische stof, waardoor het oppervlak gladder wordt en sluit.

Wat zijn de voordelen en nadelen van oppervlakte-afwerking?
De trilafwerking zorgt voor een minimale verwijdering van deeltjes van het oppervlak en kan bijvoorbeeld op de krimp van een glijlager anticiperen. Het is een kosteneffectieve en snelle vorm van nabehandeling, maar is niet effectief op die plekken die de glijdende elementen niet bereiken (bijv. binnenranden, kanalen). Het proces is uitsluitend geschikt voor kleinere componenten met eenvoudige geometrieën.
Het chemische afvlakkings proces lost het kunststof aan het oppervlak van het component op. Nadat het oplosmiddel is verdampt, blijft een dicht oppervlak achter, terwijl het onbehandelde component altijd een zekere poreusheid kent, hetgeen een rol speelt in het gebruik van de smeermiddelen, lijmen, perslucht evenals vacuüm. Deze oppervlaktebehandeling produceert nog gladdere oppervlakken dan trilslijpen, maar betekent ook een grotere toeslag alsmede langere leveringstijden van het component van 9-12 werkdagen.
Beide oppervlaktebehandelingen kunnen direct online worden geconfigureerd en besteld in de iglidur Designer in het 'Nabewerking' tabblad.

Waar moet rekening mee worden gehouden bij het gebruik met vacuüm?
Dankzij het geïntegreerde vaste smeermiddel, werken igus glijlagers ook in een vacuüm. Afhankelijk van de toepassing, moet de maximale toegestane hoeveelheid vrijkomend gas voor het kunststof component tot een minimum worden gereduceerd. Vanwege de hogere dichtheid wordt hier het lasersinter-proces geadviseerd in plaats van het FDM-proces. De hoeveelheid vrijkomend gas van lasersintering kunststof componenten kan worden gereduceerd door de onderdelen eerst te drogen en vervolgens te infiltreren. Beide kunnen worden aangeboden door igus en kunnen direct tijdens de productie worden uitgevoerd.

Zijn 3D-geprinte componenten gasdicht?
igus heeft tot nu toe ervaring opgedaan met componenten die zijn geproduceerd middels het lasersinteringproces. Het is bekend dat onbehandelde componenten geen hoge gasdichtheid kennen. De gasdichtheid kan aanzienlijk worden verbeterd door een infiltratieproces of chemisch afvlakken, hetgeen al is bevestigd door feedback van klanten. Echter, de gasdichtheid hangt altijd af van de wanddikte; hoe dikker de wand, des te gasdichter het component. Voor componenten die op basis van een filament zijn geprint, kan van een lagere gasdichtheid worden uitgegaan, en daarom wordt hier het lasersinterproces aanbevolen.

Is er gekleurd poeder / welke kleuren zijn leverbaar?
igus biedt geen gekleurd laser sintering poeder aan. Vanwege de verhoogde inspanning bij het wisselen van materialen, vindt er bij de productie van lasersintering componenten vaak in plaats daarvan het naderhand inkleuren van de componenten plaats. Het is ook mogelijk voor componenten gemaakt van iglidur materialen. Er zijn meer dan 20 standaard kleuren beschikbaar en speciale kleuren zijn ook mogelijk. De tribologische eigenschappen van het materiaal kunnen door het kleuren worden beïnvloed.
De iglidur tribo-materialen zijn in principe wit (iglidur I6, I10), geel/beige (iglidur I3) of antraciet/zwart (iglidur I8-ESD). Voor zwarte componenten, is iglidur I8-ESD soms de betere keuze vergeleken met gekleurde componenten, omdat het component door en door is gekleurd en het geen invloed heeft op de leveringstijd en de kosten voor de componenten. Het resultaat is dat de zwarte kleur ook beter weersbestendig is.

Filamentprinten (FDM/FFF)

Welke filament 3D-printer adviseert igus?
Vanwege het grote aantal systemen dat in de markt verkrijgbaar is kan er geen duidelijke aanbeveling worden gedaan. De printer moet in principe beschikken over een grote en gesloten installatieruimte alsmede een verwarmd printbed. Daarnaast wordt een printkop aanbevolen met twee spuitmonden, of twee onafhankelijke printkoppen die tot 300°C kunnen verwarmen.
Het apparaat moet ook vrij configureerbaar zijn, d.w.z. de verwerkingsparameters moeten instelbaar zijn en met moet mogelijk zijn filamenten van externe fabrikanten te verwerken. Andere nuttige specificaties zijn verwisselbare magnetische platen, netwerkconnectiviteit, direct aangedreven extruder en automatische printbed nivellering.
In principe kunt u onze filamenten zonder enige problemen op de meest gangbare printers verwerken. Wij sturen u ook graag materiaalsamples wanneer u een printer heeft aangeschaft - aarzel niet contact met ons op te nemen.

Kan ik igus filamenten op mijn 3D-printer verwerken?
In de meeste gevallen ja, mits de 3D-printer het verwerken van materialen van derden toestaat. Wanneer de printparameters (snelheden, temperaturen, etc.) door u zelf ingesteld kunnen worden, is daar niks op tegen.

Kunnen igus filamenten worden verwerkt op Stratasys/Makerbot/Markforged printers?
Nee, omdat net als bij sommige andere printers hier alleen hun eigen filamenten gebruikt mogen worden.

Welke filamentdiameters biedt igus?
Filamenten van igus zijn leverbaar in de diameters 1,75 mm en 2,85 mm. Sommige 3D-printers vereisen een 3 mm filament. In de praktijk verwijst dit naar de diameter 2,85 mm en moet als synoniem worden gebruikt. Daarom kan het igus "3 mm filament" uitsluitend worden gebruikt op printers die 2,85 mm of 3 mm filament nodig hebben.
Alleen de hogetemperatuur filamenten (iglidur RW370, A350 etc.) zijn tot nu toe alleen leverbaar in 1,75 mm.

Wat zijn de afmetingen van de spoelen van de tribofilamenten?
De afmetingen van de filamentspoelen is terug te vinden op de productpagina's in de webshop.

De profielen voor Cura werken niet, wat kan ik doen?
De profielen voor iglidur I150-PF, I180-PF en andere tribofilamenten kunnen worden geïnstalleerd in Cura via de Marketplace. De software moet vervolgens worden herstart. De profielen werken alleen voor Ultimaker 3D printers (3, S3, S5) en de materialen kunnen alleen worden geselecteerd wanneer een dergelijk apparaat is geconfigureerd in Cura. Er zijn geen profielen beschikbaar om te downloaden in Cura voor andere 3D-printers.

Is er een profiel/parameterset voor tribofilamenten voor de 3D-printer x?
Voor de meeste 3D-printers, biedt igus de algemene verwerkingsinstructies voor het betreffende tribofilament aan die gedownload kunnen worden. Deze zijn te vinden in de downloadsectie op de productpagina van het betreffende materiaal in de webshop.

Is er een vezelversterkt filament van igus?
igumid P150-PF is een vezelversterkt materiaal, dat een veel grotere stijfheid en sterkte kent dan de tribofilamenten.

Welk materiaal is geschikt als steunmateriaal voor tribofilamenten?
Afhankelijk van het tribofilament kunnen diverse (in water) oplosbare filamenten, zoals PVA van externe leveranciers worden gebruikt. Voor filamenten zoals iglidur I180-PF, I190-PF en J260-PF met een hogere verwerkingstemperatuur, moet een geschikt steunmateriaal voor hogere temperaturen worden gebruikt indien nodig, (bijv. Formfutura Helios).
Een alternatief wordt gevormd door de zogenaamde 'breakaway' steunmaterialen, welke gemakkelijk met de hand kunnen worden verwijderd na het 3D-printen. Voor sommige tribofilamenten, bijv. iglidur I150-PF, is PLA ook geschikt als steunmateriaal, dat na het printen zonder al te veel moeite kan worden verwijderd.
Voor de hogetemperatuur filamenten (iglidur RW370, A350 etc.), kunnen we op dit moment nog geen aanbeveling doen.

Welk filament is het meest geschikt voor tandwielen?
De beste resultaten in de levensduurvergelijking van het tribofilament en enkele standaard 3D-filamenten worden behaald door iglidur I190-PF en igumid P150-PF. Er is geen gedetailleerd rapport beschikbaar, maar er is er een gepland voor in de toekomst.

Hoe kan ik igus filamenten laten hechten aan de printplaat?
igus biedt voor de tribofilaments een hechtingsverbeteraar voor tribofilamenten en een hechtende folie, welke in de webshop besteld kunnen worden. De hechtingsverbeteraar wordt als een vloeistof aangebracht op het printoppervlak (zoals glas) en fungeert als een hechtmedium en lossingshulpmiddel wanneer de plaat is afgekoeld. De film wordt op de printplaat gelijmd en biedt verbeterde hechting. De hechtingsverbeteraar is de enige die geschikt is voor Ultimaker 3D-printers.

Is er een gekleurd filament/welke kleuren zijn beschikbaar?
Omdat dit technische materialen zijn, is de kleur van secundair belang. Daarom zijn de filamenten uitsluitend beschikbaar in het wit (iglidur I150-PF, I180-PF) of beige/geel (iglidur J260-PF, I190-PF, RW370-PF). Als een variant van iglidur I180-PF, is iglidur I180-BL-PF voor speciale toepassingen leverbaar in zwart, net als iglidur I151-PF en A350-PF voor de levensmiddelenindustrie in het blauw.

Kan het oppervlak van de componenten glad worden gemaakt?
Voor sommige tribofilamenten is die mogelijk en het is al experimenteel getest. Neem voor een evaluatie van uw individuele toepassing contact op met uw igus contactpersoon.

Moeten filaments worden gedroogd?
Het af en toe drogen van filamenten wordt over het algemeen aanbevolen om een hoge oppervlaktekwaliteit en optimale mechanische eigenschappen en materiaalprintbaarheid te waarborgen. Sommige filamenten, zoals iglidur I190-PF, iglidur A350-PF en iglidur RW370-PF moeten vaker worden gedroogd. De filamentspoelen kunnen worden gedroogd in een standaard huishoudelijke convectie-oven of in een drogelucht-oven die speciaal voor dit doel is ontworpen.

Wat is de maximale droogtemperatuur?
De vuistregel is een droogtemperatuur die niet de maximale toepassingstemperatuur van het kunststof overschrijdt, maar ook niet de kunststof spoel beschadigd. Voor filamenten op matzwarte spoelen max. 70°C, op transparante spoelen max. 90°C en op glanzend zwarte spoelen (hogetemperatuur filamenten) max. 125°C met tenminste 4-6 uur droogtijd.

Is nabewerking zoals in het lasersinter-proces ook beschikbaar voor FDM-componenten?
Nabewerkingsstappen zoals mechanisch nabewerken (boren, draaien, frezen) en het plaatsen van draad-inserts is ook mogelijk voor componenten gemaakt middels het FDM-proces. Aarzel niet contact met ons op te nemen wanneer u ondersteuning nodig heeft voor uw toepassing op dit vlak.

Welke materialen biedt igus aan in de 2K of 4K printservice?
Naast de tribofilamenten is er tevens een scala aan andere filamenten, zoals een flexibel materiaal (TPU) en andere materialen beschikbaar voor de multi-materiaal 3D-printservice. Neem contact met ons op wanneer u interesse heeft.

Welke materialen kunnen worden gecombineerd?
Sommige filamenten kunnen een materiaalverbinding vormen vanwege hun moleculaire samenstelling. Vele andere kunnen niet gemakkelijk met elkaar worden gecombineerd, zodat hier een vormpassing moet worden geconstrueerd. Zie voor meer informatie onze blog post over multi-materiaal printen.

Meer vragen over additieve productie

Zijn er harsen voor het SLA/DLP proces van igus?
Nee momenteel niet. Maar het is zeer denkbaar dat er in de toekomst een tribo hars zal zijn. In de SLA- en DLP-processen, worden fotopolymeren verwerkt, waarvan de specificaties nog aanzienlijk kunnen veranderen na het verwerken, vanwege de invloed van UV-straling. igus voert actief onderzoek uit om dit op te lossen.

Heeft igus ook transparante materialen?
Nee. igus verwerkt en ontwikkeld exclusief materialen en verbindingen voor bewegende toepassingen.

Welk materiaal is de beste keuze voor behuizingen?
Het is mogelijk dat de productie van dergelijke onderdelen via igus duurder is dan bij andere aanbieders, omdat materialen speciaal geoptimaliseerd voor minimale wrijving en slijtage worden gebruikt. Het materiaal iglidur I8-ESD is geschikt vanwege zijn kleur en antistatische specificaties, evenals igumid P150-PF vanwege zijn vezelversterking.

Kan igus reserve-onderdelen produceren?
Wanneer er een 3D-model is en er zijn geen juridische belemmeringen van de oorspronkelijke fabrikant, dan is dit mogelijk. Voor commerciële klanten biedt igus aan om defecte componenten na te bouwen. Particuliere klanten hebben de optie, via onze samenwerking met reparatie-initiatieven, om het component te laten reconstrueren en fabriceren. Voor eenvoudige onderdelen zoals glijlagers en tandwielen, kunnen de igus CAD configuratoren ook worden gebruikt.

Produceert igus ook metalen onderdelen met de 3D-printservice?
Nee.

Zijn er geleidende 3D-printmaterialen van igus??
Ja en nee. Gemodificeerde kunststoffen kennen een zeer hoge weerstand vergeleken met metalen. Met een specifieke weerstand van ca. 1x107 ohm x cm, bevindt iglidur I8-ESD zich in het bereik van "antistatisch dissipatief", maar niet echt geleidend.

Zijn er brandvertragende 3D-printmaterialen van igus?
De tribofilamenten iglidur RW370-PF, A350-PF en J350-PF zijn brandvertragend overeenkomstig UL94 V-0. iglidur RW370-PF voldoet ook aan de EN45545 standaard voor railvoertuigen. Het lasersintermateriaal iglidur I3 voldoet aan de FMV SS 302 of DIN 75200 standaard voor voertuiginterieurs. De certificaten kunnen worden gedownload via het 'Downloads' tabblad op de productpagina's. in de webshop .

Zijn er FDA-conforme 3D-printmaterialen van igus?
De lasersintermaterialen iglidur I6 en iglidur I10 alsmede de tribofilamenten iglidur I151-PF en A350-PF zijn goedgekeurd voor contact met levensmiddelen overeenkomstig FDA en EU 10/2011. De certificaten kunnen worden gedownload via het 'Downloads' tabblad op de productpagina's. in de webshop .

Welk materiaal is geschikt voor toepassing onder water?
Testen met iglidur materialen in roterende en zwenkende toepassingen onder water hebben aangetoond dat het iglidur I8-ESD lasersinter materiaal bijzonder goed geschikt is voor dergelijke omgevingscondities, omdat de mate van slijtage in deze omgeving zeer laag is.

Welk materiaal is UV-bestendig?
In de verweringstest (acht uur bestraling met UV-A en vier uur condensatie bij 50°C voor een totaal van 2000 uur/ASTM G154 cyclus 4), bleken de iglidur i3- en I6-lasersintermaterialen relatief resistent zijn, met een verandering in buigsterkte van ongeveer -20% (vergeleken met het iglidur i190-PF tribofilament, ongeveer -40%) bleken ze het best bestand tegen weersinvloeden en UV-straling.

Wat is de chemische bestendigheid van de iglidur 3D printmaterialen?
De chemische bestendigheid van de tribofilamenten en lasersintermaterialen kunnen worden bekeken in de doorzoekbare lijsten in het 'Technische gegevens' tabblad op de productpagina's in de webshop of in de iglidur Designer in de materialen onder 'Meer informatie'.


Advies

Ik beantwoord graag uw vragen persoonlijk

Verzending en advies

Persoonlijk:

Maandag t/m vrijdag van 7.00 uur - 20.00 uur.
Op zaterdagen van 8.00 uur tot - 12.00 uur.

Online:

24h

The terms "igus", "Apiro", "CFRIP", "chainflex", "conprotect", "CTD", "drygear", "drylin", "dryspin", "dry-tech", "easy chain", "e-chain", "e-chain systems", "e-loop", "e-ketten", "e-kettensysteme", "e-spool", "e-skin", "flizz", "ibow", "igear", "iglidur", "igubal", "kineKIT", "manus", "motion plastics", "pikchain", "plastics for longer life", "print2mold", "readycable", "readychain", "ReBeL", "robolink", "speedigus", "tribofilament", "triflex", "xirodur" and "xiros" are legally protected trademarks of the igus® GmbH/Cologne in the Federal Republic of Germany, and, where applicable, in some foreign countries. igus® GmbH points out that it does not sell any products of the companies Allen Bradley, B&R, Baumüller, Beckhoff, Lahr, Control Techniques, Danaher Motion, ELAU, FAGOR, FANUC, Festo, Heidenhain, Jetter, Lenze, LinMot, LTi DRiVES, Mitsubishi, NUM, Parker, Bosh Rexroth, SEW, Siemens, Stöber and all other drive manufacturers mentioned on this website. The products offered by igus® are those of igus® GmbH.