De champignonindustrie heeft van oudsher te kampen met een tekort aan plukkers die nodig zijn voor de oogst.
Daarom heeft Axis Technology and Development Ltd een oogstsysteem voor champignons ontwikkeld dat verschillende stappen van het oogstproces kan overnemen.
Zodra de champignonplukker de champignons van het kweekbed heeft geselecteerd, plaatst hij ze op zogenaamde champignonvingers op een oogstband. De transportband transporteert de champignons naar een verwerkingseenheid die de champignonsteel op de gewenste lengte afsnijdt. Afhankelijk van de grootte wordt de champignon vervolgens in een van de zes dozen geplaatst. Zodra de doos een vooraf bepaald gewicht heeft bereikt, wordt hij uitgeworpen en naar de verzendruimte gebracht voor verpakking en palletisering.
Dit proces is gemiddeld 3 tot 4 keer sneller dan de conventionele oogst van champignons. Of om het in kg uit te drukken: Terwijl conventionele oogstmethoden ongeveer 21 kg champignons per uur kunnen oogsten, kan het systeem gemiddeld 60 tot 75 kg oogsten.
Zoals bij alle automatisering lag de uitdaging bij het ontwerpen van het systeem in de keuze van de componenten. Elke beweging en elk mechanisme moet namelijk perfect functioneren om tijdrovende en dure handmatige interventie door technici te voorkomen. Dit alles moest worden gegarandeerd onder moeilijke omgevingsomstandigheden: typische omgevingen in champignonkwekerijen zijn werktemperaturen van 18 - 20 graden, maar de ruimte en de apparatuur worden twee keer per maand gesteriliseerd met stoom van 80 °C. Vanwege de hygiënisch gevoelige omgeving waren er ook hygiënische ontwerpproducten nodig om de kiembelasting te minimaliseren en het schoonmaakwerk te vergemakkelijken.