Kies uw leveringslocatie

De keuze van de land/regio-pagina kan invloed hebben op verschillende factoren zoals prijs, verzendopties en beschikbaarheid van producten.
Mijn contactpersoon
igus® B.V.

Bezoekadres

Sterrenbergweg 9

3769 BS Soesterberg

+31 346 353932
+31 346 353849

Mantelmaterialen van kabels

De buitenmantel van een kabel biedt bescherming tegen diverse tegenslagen zoals mechanische belasting, temperatuur of chemische stoffen waarmee de kabel in contact komt. Voor chainflex kabels biedt igus de mantelmaterialen PVC, PUR en TPE. Hiermee waarborgt igus dat de samenstellingen van de mantelmaterialen zijn aangepast aan de vereisten, gering qua hechting en zeer slijtvast. Afhankelijk van de toepassing en externe condities, kunt u kiezen tussen verschillende mantelmaterialen.
 
De PVC-mantel is het voordeligste mantelmateriaal, welke vanwege haar aard is bestemd voor geringe tot gemiddelde belastingen en is ideaal voor omgevingstemperaturen van +5°C tot +70°C. Net als alle andere igus mantelmaterialen, is PVC een zeer slijtvast materiaalsamenstelling voor gebruik in de kabelrups. PUR daarentegen, is ook kerfbestendig en biedt een betere oliebestendigheid, hetgeen ideaal is voor gebruik in bewerkingsmachines. Daarnaast geldt er een uitgebreid temperatuurbereik van -25°C tot +80°C en een hoge UV-bestendigheid. TPE daarentegen realiseert de hoogste UV-bestendigheid en bestendigheid tegen olie of organische olie. Het temperatuurbereik is van -35°C tot 100°C.
 
PVC of polyvinylchloride is een zeer veelzijdig thermoplastic materiaal en wordt vaak gebruikt op assemblagelijnen alsmede in de verpakkingstechniek of verlichtingstechniek vanwege zijn chemische structuur en de geringe ontvlambaarheid van het materiaal. Vanwege hun grote sterkte en goede isolatie-eigenschappen zijn PVC-kabels populair, zelfs voor dunne isolatie. PVC is bestand tegen constant vocht en tevens tegen zout water. In geval van brand van een PVC-kabel, laat een additief zoals chloor in het mantelmateriaal halogenen vrij, welke een gevaar kunnen vormen voor mensen.
 
In het laagspanningsbereik (tot 1.000 V) staat PVC ook bekend als het materiaal met de beste prijs/prestatie verhouding. igus biedt PVC kabels gemaakt van niet oliebestendige en van oliebestendige samenstellingen.
 
PUR of polyurethaan daarentegen is een halogenenvrij, zelfdovend thermoplastisch elastomeer en is in de afgelopen jaar steeds belangrijker geworden als kabelmateriaal. Tot op een bepaalde temperatuur, is PUR zeer rubberachtig, hetgeen PUR zeer interessant maakt voor kabels, omdat het dankzij dit gedrag uiterst bestand is tegen buigen. Tevens zijn er eigenschappen van een sterk mantelmateriaal zoals kerfbestendigheid, lage slijtwaarden en koude-flexibiliteit. Daarnaast is zijn  chemische compatibiliteit beter dan dat van andere materialen. PUR-kabels van igus zijn bestand tegen olie en koelmiddel en bevatten dankzij hun samenstelling geen giftige halogenen die gevaarlijk kunnen worden in geval va brand. PUR-kabels zijn een populair materiaal voor bewerkingsmachines, in installatiebouw, cementfabrieken, in de verfindustrie en in de automotive industrie.
 
TPE staat voor thermoplastische elastomeren en is de generieke term voor talloze subcategorieën. TPE-U materialen worden vooral gebruikt voor flexibele kabels, omdat ze heel goed bestand zijn tegen mechanische belastingen en uitermate bestand zijn tegen externe invloeden zoals chemicaliën of temperaturen. TPE is over het algemeen geschikt voor een temperatuurbereik van -35°C tot +100°C. Daarnaast is TPE halogeenvrij. Door het toevoegen van stoffen met halogenen, kan TPE ook worden geproduceerd als vlamvertragend materiaal en is daarmee UL 94-HB conform. Het wordt vaak toegepast in kabelrupsen, vooral onder zware omstandigheden of toepassingen waarbij er sprake is van continue beweging. TPE-kabels worden vaak gebruikt in kranen, bij material handling of toepassingen met lage temperaturen.
 
De oplossingen van de chainflex-kabels en hun toepassingsgebieden zijn net zo gevarieerd en uniek als hun vereisten en toepassingen.


Advies

Ik beantwoord graag uw vragen persoonlijk

Verzending en advies

Persoonlijk:

Maandag t/m vrijdag van 7.00 uur - 20.00 uur.
Op zaterdagen van 8.00 uur tot - 12.00 uur.

Online:

24h

The terms "igus", "Apiro", "CFRIP", "chainflex", "conprotect", "CTD", "drygear", "drylin", "dryspin", "dry-tech", "easy chain", "e-chain", "e-chain systems", "e-loop", "e-ketten", "e-kettensysteme", "e-spool", "e-skin", "flizz", "ibow", "igear", "iglidur", "igubal", "kineKIT", "manus", "motion plastics", "pikchain", "plastics for longer life", "print2mold", "readycable", "readychain", "ReBeL", "robolink", "speedigus", "tribofilament", "triflex", "xirodur" and "xiros" are legally protected trademarks of the igus® GmbH/Cologne in the Federal Republic of Germany, and, where applicable, in some foreign countries. igus® GmbH points out that it does not sell any products of the companies Allen Bradley, B&R, Baumüller, Beckhoff, Lahr, Control Techniques, Danaher Motion, ELAU, FAGOR, FANUC, Festo, Heidenhain, Jetter, Lenze, LinMot, LTi DRiVES, Mitsubishi, NUM, Parker, Bosh Rexroth, SEW, Siemens, Stöber and all other drive manufacturers mentioned on this website. The products offered by igus® are those of igus® GmbH.