Kies uw leveringslocatie

De keuze van de land/regio-pagina kan invloed hebben op verschillende factoren zoals prijs, verzendopties en beschikbaarheid van producten.
Mijn contactpersoon
igus® B.V.

Bezoekadres:

Sterrenbergweg 9

3769 BS Soesterberg

+31(0)346 353 932
NL(NL)

Wat zijn buigradius en minimale buigradius?

De buigradius is de radius waarmee een kabel kan worden gebogen zonder deze te beschadigen (inclusief knikken). Hoe kleiner de radius, des te groter de benodigde flexibiliteit van het materiaal. Een veel gestelde vraag in deze context is: hoeveel kunnen we een kabel buigen zonder deze te beschadigen of zonder de functie daarvan te beperken? Het antwoord hang grotendeels af van de specifieke kabel die wordt overwogen. Er zijn verschillende industriestandaarden, zoals IEEE 1185, ICEA S-75-381, ICEA S-66-524 of ICEA S-68-516, welke minimale buigradii bieden voor vele verschillende kabeltypen.
 
Houd bij het kiezen van kabels en kabeldragers rekening met de minimale buigradius 

De minimale buigradius is de radius waaronder een object niet kan worden gebogen. In veel installaties worden kabeldragers gebruikt, dus de vraag doemt op: hoe kiezen we de buigradius van een kabel of kabeldrager?


Bij het kiezen voor een kabelmanagementsysteem, zijn er verschillende manieren om de levensduur van de kabel te verlengen. Eén van de belangrijkste factoren is de keuze van de juiste buigradius voor de kabeldrager. Het is belangrijk dat de radius (behalve misschien in toepassingen met beperkte ruimte) groter is dan de aanbevolen minimale buigradius van de kabels. Eén van de belangrijkste factoren voor een lange levensduur en operationele betrouwbaarheid is het kiezen van de juiste radius voor de kabeldrager. Alle kabeldragers hebben verschillende buigradii waar waaruit men kan kiezen en elke fabrikant stelt een minimale buigradius   voor. De radius die wordt gekozen voor de kabeldrager hangt af van de kabel met de grootste diameter.  
 

Algemene regels en aanbevelingen voor het kiezen van de radius

Overschrijd de door de fabrikant aanbevolen minimale radius niet - maar de maximale radius is optimaal. In principe moeten kabels met flexibele specificaties die bewegen worden ondersteund, zodat de aansluitpunten niet mechanische worden belast en dat een scherpe bocht wordt vermeden. Wanneer dit wordt gerealiseerd door een lus, dan moet een kabel worden gebruikt met een buigradius van tenminste 10 maal de diameter van de kabel. Hoe groter de radius, des te minder belasting wordt uitgeoefend op de kabels, hetgeen een langere levensduur garandeert. Merk op dat de minimum buigradius deels is gebaseerd op het temperatuurbereik voor het buigen. Wees bijzonder voorzichtig daar waar de omgevingstemperatuur de temperatuur voor de kabel bereikt of overschrijdt.
 
Dit is met name het geval voor cryogene toepassingen waar thermoplastic kabels de neiging hebben stijver te worden wanneer ze worden blootgesteld aan koude. Stijve kabels kunnen de radius van de kabeldrager vergroten en leiden tot mechanische fouten. Het wordt aanbevolen om een kabel te gebruiken met een PUR- of TPE-mantel bij lange temperaturen en/of de fabrikant om advies te vragen omtrent de buigradii. Voor toepassingen met beperkte ruimte, moet de radius van de kabeldrager minder zijn dan de aanbevolen minimale buigradius voor de vulling met kabels. Het is niet ideaal, maar als het niet kan worden vermeden, moeten kabels die specifieke zijn ontworpen voor kleine buigradii worden gebruikt. Het igus chainflex programma omvat lastdragende stuurstroomkabels, servo- en motorkabels of robotkabels alsmede encoderkabels, buskabels en datakabels, welke veilig gebruik kan worden in veeleisende omgevingen en die worden gekenmerkt door hun zeer lange levensduur.

Buigradius voor kabels in de kabelrups

Buigradii voor kabels onder 4xdVoor gebruikers van zeer kleine kabelrupsen met grotendeels zeerkleine buigradii, is in het verleden de zoektocht naar een geschikte kabel voor zeer hoge aantallen cycli frequent voorgekomen. Bij buigradii van minder dan 5xd, bereikt koper al snel haar fysieke limieten, hetgeen het zoeken naar geschikte vervangende adermaterialen noodzakelijk maakt, of voor een fundamenteel andere opbouw van de kabel. Hier worden legeringen toegepast. Hoewel ze uitstekende mechanische specificaties hebben, kennen ze vergeleken met koper een gereduceerde geleidbaarheid. De aderdiameter van de gelegeerde ader is een beetje groter.

 

Kabels met een kleine buigradius

Dynamische toepassingen met kleine buigradii kunnen er snel toe leiden dat de koperen aders van conventionele kabels hun mechanische belastings-limieten bereiken. Vooral in toepassingsgebieden waar er slechts sprake is van een zeer kleine installatieruimte maar waar een groot aantal cycli nodig is, bieden speciale igus kabels een verhoogde operationele veiligheid.

Naast een gevlochten draad in een zeer buigbestendig ontwerp, worden zeer slijtvaste en uiterst bestendige mantelmaterialen gebruikt, welke de flexibiliteit van de kabel verhogen. Met haar vele jaren ervaring in haar eigen testlaboratorium, kan igus ook een lange levensduur garanderen en een goede planningsbetrouwbaarheid in kabelrupsen voor chainflex kabels met de kleinste buigradii.

Waar worden kabels met een kleine buigradius gebruikt?

De toepassingsgebieden voor kabels met kleine buigradii zijn zeer divers. Ze zijn met name nodig in toepassingen waar flexibele en dynamische bewegingen moeten worden uitgevoerd in de kleinst mogelijk installatieruimte. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in de halfgeleider- en assemblage-industrie, de automatiseringsindustrie alsmede in de automotive en bankensectoren. Er doen zich nieuwe toepassingsmogelijkheden voor bij automatische deuren voor voertuigen zoals treinen evenals in automatische self-service verkoopautomaten en de verpakkingsindustrie.

Kabel in beweging
Kabeltestgrafiek
Buigradius voor kabels in de kabelrups

Buigradii voor kabels onder 4xd

Voor gebruikers van zeer kleine kabelrupsen met grotendeels zeer kleine buigradii, is in het verleden de zoektocht naar een geschikte kabel voor zeer hoge aantallen cycli frequent voorgekomen. Bij buigradii van minder dan 5xd, bereikt koper al snel haar fysieke limieten, hetgeen het zoeken naar geschikte vervangende adermaterialen noodzakelijk maakt, of voor een fundamenteel andere opbouw van de kabel. Hier worden legeringen toegepast. Hoewel ze uitstekende mechanische specificaties hebben, kennen ze vergeleken met koper een gereduceerde geleidbaarheid. De aderdiameter van de gelegeerde ader is daarom een beetje groter.


Advies

Ik beantwoord graag uw vragen persoonlijk

Verzending en advies

Persoonlijk:

Maandag t/m vrijdag van 7.00 uur - 20.00 uur.
Op zaterdagen van 8.00 uur tot - 12.00 uur.

Online:

24h

The terms "igus", "Apiro", "CFRIP", "chainflex", "conprotect", "CTD", "drygear", "drylin", "dryspin", "dry-tech", "easy chain", "e-chain", "e-chain systems", "e-loop", "e-ketten", "e-kettensysteme", "e-spool", "e-skin", "flizz", "ibow", "igear", "iglidur", "igubal", "kineKIT", "manus", "motion plastics", "pikchain", "plastics for longer life", "print2mold", "readycable", "readychain", "ReBeL", "robolink", "speedigus", "tribofilament", "triflex", "xirodur" and "xiros" are legally protected trademarks of the igus® GmbH/Cologne in the Federal Republic of Germany, and, where applicable, in some foreign countries. igus® GmbH points out that it does not sell any products of the companies Allen Bradley, B&R, Baumüller, Beckhoff, Lahr, Control Techniques, Danaher Motion, ELAU, FAGOR, FANUC, Festo, Heidenhain, Jetter, Lenze, LinMot, LTi DRiVES, Mitsubishi, NUM, Parker, Bosh Rexroth, SEW, Siemens, Stöber and all other drive manufacturers mentioned on this website. The products offered by igus® are those of igus® GmbH.