Kies uw leveringslocatie

De keuze van de land/regio-pagina kan invloed hebben op verschillende factoren zoals prijs, verzendopties en beschikbaarheid van producten.
Mijn contactpersoon
igus® B.V.

Bezoekadres:

Sterrenbergweg 9

3769 BS Soesterberg

+31(0)346 353 932
NL(NL)

Wat zijn buigradius en minimale buigradius?

De buigradius is de radius waarbij een kabel kan worden gebogen zonder deze te beschadigen (inclusief knikken). Hoe kleiner de radius, des te groter de benodigde flexibiliteit van het materiaal. Een veel gestelde vraag in deze context is: hoeveel kunnen we een kabel buigen zonder deze te beschadigen of zonder de functie daarvan te beperken? Het antwoord hang grotendeels af van de specifieke kabel die wordt overwogen. Er zijn verschillende industriestandaarden, zoals IEEE 1185, ICEA S-75-381, ICEA S-66-524 of ICEA S-68-516, die minimale buigradii bieden voor veel verschillende kabeltypes.
 
Houd bij de keuze van kabels en kabeldragers rekening met de minimale buigradius 

De minimale buigradius is de radius waaronder een object niet kan worden gebogen. In veel installaties worden kabelrupsen gebruikt, dus rijst de vraag: hoe selecteren we de buigradius van een kabel of een kabelrups?


Bij het kiezen voor een kabelmanagementsysteem, zijn er verschillende manieren om de levensduur van de kabel te verlengen. Een van de belangrijkste factoren is de keuze van de juiste buigradius voor de kabelrups. Het is belangrijk dat de radius (behalve misschien in toepassingen met beperkte ruimte) groter is dan de aanbevolen minimale buigradius van de kabels. Een van de belangrijkste factoren voor een lange levensduur en bedrijfszekerheid is het kiezen van de juiste radius voor de kabelrups. Alle kabelrupsen hebben verschillende buigradii om uit te kiezen en elke fabrikant stelt een minimale buigradius voor . De radius die wordt gekozen voor de kabelrups hangt af van de kabel met de grootste diameter.  
 

Algemene regels en aanbevelingen voor het kiezen van de radius

Overschrijd de door de fabrikant aanbevolen minimale radius niet - maar de maximale radius is optimaal. In principe moeten kabels met flexibele specificaties die bewegen worden ondersteund, zodat de aansluitpunten niet mechanische worden belast en dat een scherpe bocht wordt vermeden. Indien dit door middel van een lus wordt gerealiseerd, dient de kabel te worden voorzien van een buigradius van minimaal 10 maal de diameter van de kabel. Hoe groter de radius, des te minder belasting wordt uitgeoefend op de kabels, hetgeen een langere levensduur garandeert. Opgemerkt moet worden dat de minimale buigradius mede gebaseerd is op een temperatuurbereik voor de buiging. Wees bijzonder voorzichtig daar waar de omgevingstemperatuur de temperatuur voor de kabel bereikt of overschrijdt.
 
Dit geldt met name voor cryogene toepassingen waarbij thermoplastische kabels de neiging hebben te verstijven bij blootstelling aan kou. Stijve kabels kunnen de radius van de kabeldrager vergroten en leiden tot mechanische fouten. Het wordt aanbevolen om bij lage temperaturen een kabel te gebruiken met een PUR- of TPE-mantel en/of de fabrikant om advies te vragen omtrent de buigradii. Voor toepassingen met beperkte ruimte moet de radius van de kabelrups kleiner zijn dan de aanbevolen minimale buigradius voor het vulpakket. Het is niet ideaal, maar als het niet kan worden vermeden, moeten kabels die specifieke zijn ontworpen voor kleine buigradii worden gebruikt. Het igus chainflex programma omvat lastdragende stuurstroomkabels, servo- en motorkabels of robotkabels alsmede encoderkabels, buskabels en datakabels, welke veilig gebruik kan worden in veeleisende omgevingen en die worden gekenmerkt door hun zeer lange levensduur.

Buigradius voor kabels in de kabelrups
Buigradii voor kabels onder 4xd. Voor gebruikers van zeer kleine kabelrupsen met veelal zeer smalle buigradii is in het verleden vaak de vraag naar een geschikte kabel voor zeer hoge aantallen slagen ontstaan. Bij buigradii van minder dan 5xd, bereikt koper al snel haar fysieke limieten, hetgeen het zoeken naar geschikte vervangende adermaterialen noodzakelijk maakt, of voor een fundamenteel andere opbouw van de kabel. Hier worden legeringen toegepast. Hoewel ze uitstekende mechanische specificaties hebben, kennen ze vergeleken met koper een gereduceerde geleidbaarheid. De aderdiameter van de gelegeerde ader is een beetje groter.

 

Kabels met een kleine buigradius

Dynamische toepassingen met kleine buigradii kunnen er snel toe leiden dat de koperen aders van conventionele kabels hun mechanische belastings-limieten bereiken. Vooral in toepassingsgebieden waar er slechts sprake is van een zeer kleine installatieruimte maar waar een groot aantal cycli nodig is, bieden speciale igus kabels een verhoogde operationele veiligheid.

Naast een gevlochten draad in een zeer buigbestendig ontwerp, worden zeer slijtvaste en uiterst bestendige mantelmaterialen gebruikt, welke de flexibiliteit van de kabel verhogen. Met haar vele jaren ervaring in haar eigen testlaboratorium, kan igus ook een lange levensduur garanderen en een goede planningsbetrouwbaarheid in kabelrupsen voor chainflex kabels met de kleinste buigradii.

Waar worden kabels met een kleine buigradius gebruikt?

De toepassingsgebieden voor kabels met kleine buigradii zijn zeer divers. Ze zijn met name nodig in toepassingen waar flexibele en dynamische bewegingen moeten worden uitgevoerd in de kleinst mogelijk installatieruimte. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in de halfgeleider- en assemblage-industrie, de automatiseringsindustrie alsmede in de automotive en bankensectoren. Er doen zich nieuwe toepassingsmogelijkheden voor bij automatische deuren voor voertuigen zoals treinen evenals in automatische self-service verkoopautomaten en de verpakkingsindustrie.

Kabel in beweging
Kabeltestgrafiek
Buigradius voor kabels in de kabelrups

Buigradii voor kabels onder 4xd

Voor gebruikers van zeer kleine kabelrupsen met grotendeels zeer kleine buigradii, is in het verleden de zoektocht naar een geschikte kabel voor zeer hoge aantallen cycli frequent voorgekomen. Bij buigradii van minder dan 5xd, bereikt koper al snel haar fysieke limieten, hetgeen het zoeken naar geschikte vervangende adermaterialen noodzakelijk maakt, of voor een fundamenteel andere opbouw van de kabel. Hier worden legeringen toegepast. Hoewel ze uitstekende mechanische specificaties hebben, kennen ze vergeleken met koper een gereduceerde geleidbaarheid. De aderdiameter van de gelegeerde ader is daarom een beetje groter.

Advies

Ik beantwoord graag uw vragen persoonlijk

Verzending en advies

Persoonlijk:

Maandag t/m vrijdag van 7.00 uur - 20.00 uur.
Op zaterdagen van 8.00 uur tot - 12.00 uur.

Online:

24h


De termen "igus", "Apiro", "chainflex", "CFRIP", "conprotect", "CTD", "drylin", "dry-tech", "dryspin", "easy chain", "e-chain", "e-chain systems", "e-ketten", "e-kettensysteme", "e-skin", "e-spool", "flizz", "ibow", "igear", "iglidur", "igubal", "igutex", "kineKIT", "manus", "motion plastics", "pikchain", "readychain", "readycable", "ReBeL", "speedigus", "triflex", "robolink", "xirodur", en "xiros" zijn wettelijk beschermde handelsmerken van de igus® GmbH/Keulen in de Bondsrepubliek Duitsland en waar van toepassing ook in sommige andere landen.

igus® GmbH benadrukt dat het geen producten verkoopt van de bedrijven Allen Bradley, B&R, Baumüller, Beckhoff, Lahr, Control Techniques, Danaher Motion, ELAU, FAGOR, FANUC, Festo, Heidenhain, Jetter, Lenze, LinMot, LTi DRiVES, Mitsubishi, NUM, Parker, Bosch Rexroth, SEW, Siemens, Stöber en alle andere drive-fabrikanten die worden genoemd op deze website. De producten die worden aangeboden door igus® zijn die van igus® B.V.