Kies uw leveringslocatie

De keuze van de land/regio-pagina kan invloed hebben op verschillende factoren zoals prijs, verzendopties en beschikbaarheid van producten.
Mijn contactpersoon
igus® B.V.

Bezoekadres:

Sterrenbergweg 9

3769 BS Soesterberg

+31(0)346 353 932
NL(NL)

xiros® polymeer kogellagers

Webshop

Ik ben bekend met producten van igus en weet de inwendige- en uitwendige afmetingen, materialen, vereisten, etc.

Webshop

Online tools

Ik ken de omgevingsvariabelen van mijn toepassing en wil graag de levensduur van mijn kogellagers berekenen.

Gemakkelijke online configuratie

Meer over xiros

Ik heb meer informatie nodig over xiros polymeer kogellagers met betrekking tot materialen, typen en voordelen.

Meer informatie

Speciale onderdelen

Ik heb een individueel op maat gemaakt speciaal component nodig voor mijn speciale toepassing dat afwijkt van de DIN-standaard.  

Dien een aanvraag in voor speciale componenten

Het alternatief voor metalen lagers

xiros polymeer kogellagers conform DIN 625 hebben geen externe smering nodig, zijn corrosiebestendig (mits glazen of kunststof kogels worden gebruikt) en zijn tijdens bedrijf bijzonder stil. Dit maakt ze tot een voordelig alternatief voor metalen kogellagers. De kunststof componenten van iglidur materiaal, gemaakt van een mix van tribo-polymeren, zijn licht, bestand tegen chemicaliën en niet magnetisch. Dit zorgt ervoor dat ze veilig gebruikt kunnen worden in de sectoren farmacie, verpakking, levensmiddelenverwerking, aandrijftechniek en andere industrieën.  Terwijl het polymeer van onze xiros kogellagers bestaat uit een mengsel van kunststoffen, vaste smeermiddelen, vezels en filamenten, zijn de kogels vervaardigd uitglas, kunststof of roestvast staal. De kogels bevinden zich in een kooi, welke kan zijn gemaakt van ons eigen xirodur B180 materiaal, polyamide (PA), polypropyleen (PP) of polyetheretherketon (PEEK). Raadpleeg onze catalogus voor meer combinaties van materialen en technische specificaties.

Overzicht van xiros® polymeer kogellagers

FAQ


Wat is eigenlijk een kogellager?

Kogellagers behoren tot de familie van de rollagers. Door tussen een binnen- en buitenring te bewegen, reduceren rollende elementen de rotatiewrijving en absorberen ze radiale en axiale lasten. In de meeste toepassingen is één ring vast en de andere is bevestigd aan de roterende eenheid zoals een naaf of as gemaakt van staal. Wanneer een ring roteert, dan gaan de kogels, die zich vast in een kooi bevinden, ook roteren. Omdat de kogels rollen, hebben ze een veel lagere wrijvingscoëfficiënt dan twee vlakke oppervlakken die op elkaar glijden. Vanwege het kleinere contactoppervlak tussen kogels en ringen, hebben de kogellagers doorgaans een lagere belastingscapaciteit voor hun maat dan andere typen rollagers. Echter ze tolereren een zekere mate van verkeerde uitlijning van de binnen- en buitenringen.  Glijlagers kunnen zwaardere lasten absorberen en zijn minder gevoelig voor schokken.


Voordelen van onze polymeer kogellagers

 • Smeermiddel- en onderhoudsvrij
 • Corrosiebestendig
 • Metaalvrij (dankzij het gebruik van glazen en kunststof kogels), derhalve niet magnetisch
 • Voor temperaturen tot +150°C (afhankelijk van het materiaal)
 • Hoge mediabestendigheid, geschikt voor wassing
 • Lichtgewicht
 • Elektrisch isolerend (of ESD-conform)
 • FDA-conform (afhankelijk van het materiaal)
 • Voorspelbare levensduur


Wereldwijd vertrouwen klanten al op xiros polymeer kogellagers


 
CW Cleaning Solutions GmbH | Novetrium GmbHErwin Koppe - Keramische Heizgeräte GmbH | Airex Co. Ltd. | ISAS GmbH | Ishida Europe


"Een licht lopende werking is cruciaal"

Sören Meissner, Design Engineer bij Krones AG

"Doorslaggevend voor ons is hier de soepele loop van de kogellagers in de geleiderollen. In het verleden gebruikten we hier metalen lagers. Dit was echter niet licht genoeg, waardoor soms de rol volledig stopte en de etikettenband er overheen slipte. "
 
Sören Meissner | Design Engineer voor etiketteertechniek bij  Krones AG

Andere klanttoepassingen

xiros® polymeer kogellagertoepassingen in één oogopslag

Of het nu gaat over verpakking, de textielindustrie, testtechniek en kwaliteitsborging of het maken van modellen: xiros polymeer kogellagers worden al succesvol toegepast in een breed scala aan sectoren; ze zijn bijzonder populair in situaties waar conventionele metalen kogellageroplossingen niet geschikt zijn.
 
Ga naar het toepassingenoverzicht


Meetvereisten en installatie-aanbevelingen

igus is één van de weinige fabrikanten wereldwijd die  kogellagerringen middels spuitgieten produceren. Dit biedt gebruikers de volgende voordelen:

 • Hoge slijtvastheid dankzij de vorm onder hoge druk
 • Homogene materiaalverdeling
 • Kosteneffectieve productie, die leidt tot lagere verkoopprijzen
 • Vereenvoudiging van kogellagerinstallatie
Vanwege dit productieproces, gelden er andere regels voor de meting alsmede voor de installatie vergeleken met metalen en keramische kogellagers. De buitenring van de polymeer kogellagers heeft een conische vorm. Dit vereenvoudigt de montage in een geschikte behuizing (met de smalle zijde eerst). Na perspassing in een behuizing die is bewerkt met een H7 tolerantie wordt de lagerspeling gereduceerd. Daarom moeten de kogellagers worden gemeten over de gehele breedte, te beginnen bij een hoek van 90° vanaf het inspuitpunt.

Toleranties en montage-aanbevelingen voor xiros® polymeer kogellagers

Getest!

Onze kogellagers worden aan de tand gevoeld in het grootste testlaboratorium ter wereld in de sector.

xiros catalogus

U kunt de actuele catalogus hier downloaden.


The terms "igus", "Apiro", "CFRIP", "chainflex", "conprotect", "CTD", "drygear", "drylin", "dryspin", "dry-tech", "easy chain", "e-chain", "e-chain systems", "e-loop", "e-ketten", "e-kettensysteme", "e-spool", "e-skin", "flizz", "ibow", "igear", "iglidur", "igubal", "kineKIT", "manus", "motion plastics", "pikchain", "plastics for longer life", "print2mold", "readycable", "readychain", "ReBeL", "robolink", "speedigus", "tribofilament", "triflex", "xirodur" and "xiros" are legally protected trademarks of the igus® GmbH/Cologne in the Federal Republic of Germany, and, where applicable, in some foreign countries. igus® GmbH points out that it does not sell any products of the companies Allen Bradley, B&R, Baumüller, Beckhoff, Lahr, Control Techniques, Danaher Motion, ELAU, FAGOR, FANUC, Festo, Heidenhain, Jetter, Lenze, LinMot, LTi DRiVES, Mitsubishi, NUM, Parker, Bosh Rexroth, SEW, Siemens, Stöber and all other drive manufacturers mentioned on this website. The products offered by igus® are those of igus® GmbH.