Kies uw leveringslocatie

De keuze van de land/regio-pagina kan invloed hebben op verschillende factoren zoals prijs, verzendopties en beschikbaarheid van producten.
Mijn contactpersoon
igus® B.V.

Modemweg 37c

3821 BS Amersfoort

+31(0)346 353 932
NL(NL)

Kogellagers van polymeer: 100% smeermiddelvrij

Kunststof kogellager
Kogellagers vervangen glijwrijving door rolwrijving, waardoor de draaibeweging met weinig weerstand mogelijk wordt. In de regel moeten kogellagers gesmeerd worden om ervoor te zorgen dat ze correct functioneren. xiros kunststof kogellagers hebben geen extra smering nodig, zijn corrosievrij en werken extreem stil. Dit maakt ze tot een kosteneffectief alternatief voor metalen kogellagers. De componenten, die bestaan uit een tribopolymeermengsel, zijn lichtgewicht, bestand tegen chemicaliën en optioneel niet-magnetisch. Dit zorgt voor veilig gebruik in de farmaceutische sector, levensmiddelenverwerking, aandrijftechniek en vele andere sectoren. Onze xiros kogellagers bestaan uit een combinatie van basiskunststoffen, vaste smeermiddelen, vezels en filamenten. De gebruikte kogels zijn meestal gemaakt van roestvaststaal, glas of kunststof. Deze worden gemonteerd in een kooi, die gemaakt kan zijn van igus' eigen xirodur-materialen, PA, PP of PEEK.
 
Naar de kogellager webshop
Wat kunt u vinden op deze pagina
Kogellagertypes bij igus®

Welke voordelen bieden onze kunststof kogellagers?

Hittebestendige kunststof kogellagers

Hittebestendig / temperatuurbestendig


Afhankelijk van de toepassing zijn onze kogellagers geschikt voor ultralage en hoge temperaturen. Deze specificaties maken het mogelijk om af te zien van dure speciale smeermiddelen, die essentieel zijn voor metalen kogellagers. De prestaties van deze kogellagers zijn getest en bevestigd in talrijke tests in het xiros testlaboratorium, zelfs bij extreem lage temperaturen tot -100°C.

Voor toepassingen met hoge hittebelastingen bieden we hittebestendige kogellagers tot +150°C voor lange termijn gebruik.
Chemisch bestendige kogellagers

Chemische weerstand


Dankzij de door igus ontwikkelde kunststoffen kunnen xiros kogellagers perfect lopen, zelfs wanneer ze in contact komen met agressieve chemicaliën. De gespecificeerde weerstand en de berekende levensduur zijn gebaseerd op gegevens van ons testlaboratorium voor kogellagers.

Onze kunststof kogellagers maken dure speciale smeermiddelen overbodig, die nodig zijn voor toepassingen die blootstaan aan agressieve chemicaliën. Dit biedt aanzienlijke voordelen ten opzichte van conventionele metalen kogellagers.
Roestbestendige kogellagers van kunststof

Vrijwel roestvrij

Kunststof kogellagers hebben een doorslaggevend voordeel ten opzichte van kogellagers van metaal: Ze zijn extreem corrosievrij. Zelfs bij gebruik in corrosieve omgevingen behouden de xiros kogellagers hun soepele loop en lange levensduur - met geringe onderhoudsbehoeften.

Metalen kogellagers roesten sneller, lopen vast en in het ergste geval gaat de machine kapot, wat tot hoge onderhoudskosten kan leiden.
Lichtgewicht kogellagers gemaakt van kunststof

Bijzonder lichtgewicht

Metalen kogellagers zijn robuust - en zwaar. xiros kogellagers bieden het perfecte alternatief voor een groot aantal toepassingen, omdat kunststof kogellagers licht, betrouwbaar en duurzaam zijn.

Kunststof kogellagers worden vaak gebruikt in de automotive industrie en lucht- en ruimtevaarttechniek. Overal waar een laag gewicht belangrijk is, zijn onze lichte kunststof kogellagers ideaal.
FDA-conforme kunststof kogellagers

FDA-conform

Kogellagers van FDA-conforme kunststoffen worden overal gebruikt waar onderdelen in contact komen met voedingsmiddelen of worden gebruikt in steriele ruimten.

Dankzij de door igus ontwikkelde FDA-goedgekeurde kunststoffen, die bovendien volledig zonder extra smeermiddelen werken, zijn xiros kogellagers ideaal voor toepassingen in de levensmiddelen en drankensector en in medische apparatuur.
Niet-magnetische kogellagers

Niet-magnetisch


De niet-magnetische kunststof kogellagers zijn de eerste keuze wanneer een product zonder metaal vereist is. Het xiros assortiment omvat zowel zuivere kunststof kogellagers als varianten met glazen kogels, die ideaal zijn voor toepassingen waar metaal geen optie is.


Hoe vraag ik mijn speciale component op maat aan?

Een catalogusonderdeel is niet altijd mogelijk. Daarom bieden wij u de service om voor uw individuele toepassing een speciaal kogellagercomponent aan te vragen dat afwijkt van de DIN-norm. Van idee tot oplossing: eindeloze mogelijkheden dankzij xiros. We geven u graag advies.
 
Speciale kogellagercomponenten

Kogellagermateriaal van igus

Kogellagermateriaal

Onze kogellagermaterialen zijn geschikt voor een groot aantal toepassingen en worden gekenmerkt door een groot aantal voordelen. Van kosteneffectieve all-rounders en hittespecialisten tot materialen met de beste specificaties op het gebied van chemische bestendigheid. U kunt ook meer te weten komen over de materialen van de kogellagerkogels.
 

Onze nieuwe kogellagerproducten

We werken voortdurend aan de verdere ontwikkeling van bestaande producten en innovaties om de technologie van uw toepassing te verbeteren en de kosten te verlagen. Blijf altijd up-to-date.
 
Nieuwe kogellagerproducten van igus

Online configuratie voor kunststof kogellagers

Bereken de levensduur van kogellagers

Het productassortiment van xiros kunststof kogellagers onderscheidt zich in het bijzonder door de grote verscheidenheid aan types en materialen. Kleine kogellagers worden onder andere gebruikt bij het maken van modellen en in de medische techniek. Onze kogellagers dienen met succes een breed scala aan toepassingen - speciale componenten vervaardigd volgens de eisen van de klant maken ook deel uit van het productassortiment.

Dankzij uitgebreide tests in het xiros testlaboratorium kan de levensduur van igus kogellagers nauwkeurig voorspeld worden, zelfs onder moeilijke omstandigheden - zelfs voor individuele toepassingen.
 

Waar worden kogellagers gebruikt? En welke types zijn er?

Kogellagers zijn onmisbaar geworden in de machinebouw. Er zijn verschillende kogellagerontwerpen waarbij de massa en technische samenstelling van de componenten afhangen van de specificaties van de industriële toepassing. De volgende lijst toont de meest gebruikte kogellagers en waar ze worden gebruikt.

Diepgroefkogellager volgens DIN 625:

Dit type kogellager absorbeert radiale krachten en wordt overal gebruikt waar componenten draaien. In de automotive sector zijn diepgroefkogellagers bijvoorbeeld te vinden in het chassis, waar ze de assen ondersteunen en geleiden. Er is altijd radiale kracht wanneer de as draait.Hoekcontactkogellager gebaseerd op DIN 628:

Dit lager is ontworpen om zowel radiale als axiale krachten in één richting op te nemen . Hoekcontactkogellagers maken hogere snelheden mogelijk en verminderen de wrijving bij een groot scala aan lasten. Hoekcontactkogellagers worden gebruikt in de fietsindustrie, de automobielsector of bijvoorbeeld in de draadspindels van werktuigmachines.

Zelfinstellend kogellager gebaseerd op DIN 630:

Dit type kogellager wordt meestal gebruikt in toepassingen met lange assen. Dit wordt geassocieerd met montageproblemen die voortvloeien door gaten in de behuizing. Axiale krachten zijn belangrijk in zelfinstellende kogellagers. Deze krachten moeten laag worden gehouden, omdat de loopgroeven in de buitenste loopvlak beperkte contactoppervlakken hebben voor de rollende elementen. Dit type wordt gebruikt in de algemene machinebouw.Druklager volgens DIN 711:

Zoals de naam van het lager al doet vermoeden, is dit kogellager ontworpen om axiale lasten te ondersteunen. Ze zijn verkrijgbaar in een versie met één of twee rijen en worden al gebruikt in talrijke toepassingen in de medische technologie en verpakkingsindustrie.

Wereldwijd vertrouwen klanten al op xiros polymeer kogellagers
Sören Meissner, Design Engineer bij Krones AG "De soepele werking van de kogellagers in de geleiderollen is erg belangrijk voor ons. In het verleden gebruikten we hier metalen lagers. Deze liepen echter niet soepel genoeg, waardoor de hele rol soms stilviel en de etikettape er gewoon overheen gleed."

Sören Meissner | Ontwerpingenieur Labelingtechniek bij Krones AG
Kogellagertoepassingen in een oogopslag Of het nu gaat om verpakking, textielindustrie, testtechnologie en kwaliteitsborging of modelbouw: xiros polymeer kogellagers worden al met succes gebruikt in de meest uiteenlopende industrieën; ze zijn vooral populair op plaatsen waar conventionele metalen kogellageroplossingen niet geschikt zijn.Hier is het toepassingsoverzicht

Kogellager wiki: Technische informatie over kogellagers


Advies

Ik beantwoord graag uw vragen persoonlijk

Verzending en advies

Persoonlijk:

Maandag t/m vrijdag van 8.00 uur - 17.00 uur.
Op zaterdagen van 8.00 uur tot - 12.00 uur.

Online:

24h


The termen "Apiro", "AutoChain", "CFRIP", "chainflex", "chainge", "chains for cranes", "ConProtect", "cradle-chain", "CTD", "drygear", "drylin", "dryspin", "dry-tech", "dryway", "easy chain", "e-chain", "e-chain systems", "e-ketten", "e-kettensysteme", "e-loop", "energy chain", "energy chain systems", "enjoyneering", "e-skin", "e-spool", "fixflex", "flizz", "i.Cee", "ibow", "igear", "iglidur", "igubal", "igumid", "igus", "igus improves what moves", "igus:bike", "igusGO", "igutex", "iguverse", "iguversum", "kineKIT", "kopla", "manus", "motion plastics", "motion polymers", "motionary", "plastics for longer life", "print2mold", "Rawbot", "RBTX", "readycable", "readychain", "ReBeL", "ReCyycle", "reguse", "robolink", "Rohbot", "savfe", "speedigus", "superwise", "take the dryway", "tribofilament", "triflex", "twisterchain", "when it moves, igus improves", "xirodur", "xiros" en "yes" zijn wettelijk beschermde handelsmerken van igus® GmbH/Keulen in de Bondsrepubliek Duitsland en, indien van toepassing, in sommige andere landen. Dit is een niet-uitputtende lijst van handelsmerken (bijv. lopende handelsmerkaanvragen of geregistreerde handelsmerken) van igus GmbH of gelieerde ondernemingen van igus in Duitsland, de Europese Unie, de VS en/of andere landen of rechtsgebieden.

igus® GmbH benadrukt dat het geen producten verkoopt van de bedrijven Allen Bradley, B&R, Baumüller, Beckhoff, Lahr, Control Techniques, Danaher Motion, ELAU, FAGOR, FANUC, Festo, Heidenhain, Jetter, Lenze, LinMot, LTi DRiVES, Mitsubishi, NUM, Parker, Bosch Rexroth, SEW, Siemens, Stöber en alle andere drive-fabrikanten die worden genoemd op deze website. De producten die worden aangeboden door igus® zijn die van igus® B.V.