Mijn contactpersoon
igus® B.V.

Bezoekadres

Sterrenbergweg 9

3769 BS Soesterberg

+31 346 353932
+31 346 353849

igus® investeert in de chemische recycling van Mura Technology Limited


HydroPRS technologie wint grondstoffen uit kunststof afval in 20 minuten

Elk jaar komt er acht miljoen ton kunststof terecht in 's werelds oceanen. Deze verspilde grondstoffen vertegenwoordigen een waarde van ca. 80 miljard US-dollar. Het probleem tot nu toe is dat de meeste kunststof wordt verbrand en slechts 14% ervan wordt gerecycled. Overal ter wereld blijft het gemengde afval altijd over. In het geval van niet technische kunststoffen is het 100 tot 1000 keer de hoeveelheid. Hier biedt de chemische recycling van Mura Technology Limited nieuwe oplossingen.
 
De Hydrothermal Plastic Recycling Solution (HydroPRS) werd ontwikkeld in 2007, en getest in een testfabriek in Australië gedurende een periode van tien jaar. Met HydroPRS kan kunststof afval dat voorheen onmogelijk te recyclen was, binnen 20 minuten weer in olie worden omgezet; en dit betekent een grotere efficiëntie qua grondstoffen dan het winnen van fossiele brandstoffen uit de bodem. Er worden alleen water, hoge temperaturen en druk gebruikt voor het ontbinden in moleculen en deze weer met elkaar verbinden. Een fabriek alleen al kan 20.000 ton kunststof per jaar verwerken en de CO2 productie met 28.180 ton reduceren. Dit komt overeen met het jaarlijkse verbruik van 5.983 auto's of de jaarlijkse energiebehoefte van 4.914 huishoudens.

Traditionele kunststof recycling versus recycling met HydroPRS

Diagram traditionele kunststof recycling

Voor de traditionele kunststof recycling - ook gebruikt door igus in haar chainge programma - moet al het afval worden gesorteerd op basis van de bestanddelen, voordat het wordt versnipperd. Het granulaat kan vervolgens worden gebruikt voor het maken van nieuwe polymeer producten middels de spuitgietmethode of door extrusie.

Diagram Cat-HTR technologie

De HydroPRS technologie converteert het ongesorteerde afval in 20 minuten in olie op een manier waarop grondstoffen worden bespaard. De ruwe olie kan later worden gebruikt als smeermiddel, was of voor het produceren van nieuw kunststof granulaat van hoge kwaliteit.

igus ondersteunt de circulaire economie van kunststoffen


In de toekomst kan chemische recycling haar troef uitspelen daar waar conventionele recycling niet verder komt. Om Mura te ondersteunen in de opstartfase en om te helpen de technologie wereldwijde door te laten breken, investeerde igus in januari 2020 vier miljoen Engelse Ponden (4,7 miljoen euro) en verhoogde ze de investering tot een totaal van 5 miljoen euro in het voorjaar van 2021. Dankzij deze ondersteuning en het opzetten van uitbreiding van verdere ondersteuningen, is de bouw van de eerste commerciële HydroPRS nu begonnen. Deze wordt gebouwd op de Wilton International locatie in Teesside in het Noordoosten van Engeland, en de planning is dat deze in bedrijf wordt genomen in de tweede helft van 2022.

Het proces is als volgt gepland: afvalverwerkingsbedrijven leveren het kunststof afval aan om hun recyclingdoelen te halen. Vervolgens wordt olie verkregen welke beschikbaar is tegen een gelijksoortige prijs als die van fossiele olie. In de eerste fase worden er in totaal vier katalytische hydrothermische reactoren gebouwd in Teesside, voor het verwerken van meer dan 80.000 metrische ton kunststof afval elk jaar. Daarnaast zijn er meer fabrieken gepland in onder andere Duitsland, de VS en in Azië.

Model van de nieuwe HydroPRS fabriek op de industriële locatie Wilton International s Werelds eerste HydroPRS systeem wordt momenteel ontwikkeld op de Britse industriële locatie Wilton International.