Mijn contactpersoon
igus® B.V.

Bezoekadres

Sterrenbergweg 9

3769 BS Soesterberg

+31 346 353932
+31 346 353849

igus® investeert in de chemische recycling van Mura Technology Limited


Cat-HTR technologie wint grondstoffen uit kunststof afval in 20 minuten


Elk jaar wordt er acht miljoen metrische ton aan kunststof afval gedumpt in de wereldzeeën. Deze verspilde grondstoffen vertegenwoordigen een waarde van ca. 80 miljard USD. Het probleem tot nu toe is dat de meeste kunststof wordt verbrand en slechts 14 procent ervan wordt gerecycled. Gemengd afval blijft altijd wereldwijd, in het geval van niet technische kunststoffen 100 tot 1.000 maal de hoeveelheid. Hier biedt de chemische recycling van Mura Technology Limited nieuwe oplossingen.
 
De gepatenteerde chemische katalytische hydrothermische reactor (afgekort: Cat-HTR) technologie werd ontwikkeld in 2007 en gedurende 10 jaar getest in Australië in een testfabriek. Met Cat-HTR technologie, kan kunststof afval dat voorheen onmogelijk te recyclen was, binnen 20 minuten weer in olie worden omgezet; en dit betekent een grotere efficiëntie qua grondstoffen dan het winnen van fossiele brandstoffen uit de bodem. Er worden alleen water, hoge temperaturen en druk gebruikt voor het ontbinden in moleculen en deze weer met elkaar verbinden. Eén fabriek alleen kan al 20.000 metrische ton kunststof per jaar verwerken en de CO2 uitstoot met 28.180 metrische ton reduceren. Dit komt overeen met het jaarlijkse verbruik van 5.983 auto's of de jaarlijkse energiebehoefte van 4.914 huishoudens.

Traditionele recycling versus Recycling middels CAT-HTR

Diagram traditionele kunststof recycling

Voor de traditionele kunststof recycling - ook gebruikt door igus in haar chainge programma - moet al het afval worden gesorteerd op basis van de bestanddelen, voordat het wordt versnipperd. Het granulaat kan vervolgens worden gebruikt voor het maken van nieuwe polymeer producten middels de spuitgietmethode of door extrusie.

Diagram Cat-HTR technologie

De Cat-HTR technology converteert het ongesorteerde afval in 20 minuten in olie op een manier waarop grondstoffen worden bespaard. De ruwe olie kan later worden gebruikt als smeermiddel, was of voor het produceren van nieuw kunststof granulaat van hoge kwaliteit.

igus® ondersteunt de circulaire economie van kunststoffen

In januari 2020 investeerde igus vier miljoen Britse Ponden in Mura Technology Limited en daarmee ook in de bouw van de eerste commerciële Cat-HTR fabriek. De fabriek wordt momenteel gepland op de locatie van Wilton International in Teesside in het Noordoosten van Engeland. De bouw moet beginnen in 2020.
 
Het proces is als volgt gepland: afvalverwerkende bedrijven leveren het kunststof afval om hun recyclingdoelstellingen te behalen. Vervolgens wordt olie verkregen welke beschikbaar is tegen een gelijksoortige prijs als die van fossiele olie. In de eerste fase worden er in totaal vier Katalytische hydrothermische reactoren gebouwd in Teesside, voor het verwerken van meer dan 80.000 metrische ton kunststofafval elk jaar. Daarna is Mura van plan wereldwijd licenties uit te geven en meer fabrieken te bouwen.