Kies uw leveringslocatie

De keuze van de land/regio-pagina kan invloed hebben op verschillende factoren zoals prijs, verzendopties en beschikbaarheid van producten.
Mijn contactpersoon
igus® B.V.

Modemweg 37c

3821 BS Amersfoort

+31(0)346 353 932
NL(NL)

De klant bepaalt wat perfect is.  Het begrijpen van de eisen van de klant voorkomt over-engineering

Over-engineering verwijst naar producten met functies die tijd en geld kosten maar geen toegevoegde waarde bieden aan de gebruiker. De term "just-enough engineering" wordt ook vaak gebruikt. Een prominent voorbeeld: de Juicero-pers – een apparaat dat zakken fruit en groenten tot sap perste. Het toestel werd in 2016 op de markt gebracht voor 400 US $. Pas toen werd duidelijk dat de sapfans de zakken net zo snel met hun handen konden uitknijpen. Juicero heeft zijn bedrijfsactiviteiten stopgezet. Dit voorbeeld maakt duidelijk dat een product dat perfect is vanuit het oogpunt van de ontwikkelaar, niet noodzakelijk geschikt is voor de klanten. Het kan ook een perfecte verspilling zijn.
 
Wilt u meer weten omtrent over-engineering en de mogelijke oplossingen van igus? Download het gratis whitepaper hier.
Over-engineering of precies goed? Uiteindelijk beslist de klant.

Waarom bedrijven ten prooi vallen aan over-engineering

Steeds betere functionaliteiten, meer normen, modulariteit en lage totale eigendomskosten tegen een eerlijke prijs: dit is een korte en bondige samenvatting van wat bedrijven in alle bedrijfstakken verwachten van hun machine- en installatiebouwers en wat deze laatsten op hun beurt verwachten van hun leveranciers van onderdelen en componenten. Het gevolg: het veld van spanning tussen engineering en controlling groeit. Niet alleen de laatste tijd wordt er een beroep gedaan op de inkoopafdeling om de inkoopkosten voor uitbestede onderdelen of modules laag te houden. Waar veel besluitvormers zich niet van bewust zijn - ondanks de nauwe dialoog met de inkoopafdeling - is dat de keuze van de leverancier een beslissende invloed heeft op de kosten. Uit studies [1] blijkt dat consumenten vaak extra kosten maken wanneer zij een kostengeoriënteerde keuze maken tussen twee leveranciers.
Er is echter ook een fenomeen van de kant van de aannemer dat een negatieve invloed heeft op de kosten en goede zakelijke relaties tussen serviceproviders en klanten kan belemmeren die in de loop der tijd zijn gegroeid: over-engineering. In dit whitepaper wordt ingegaan op wat er achter dit verschijnsel schuilgaat, waar de mogelijke oorzaken liggen en welke oplossingen er zijn.
 

Kostenvalkuil: planning met betere waarden dan het bestek

In het begin van de productontwikkeling beschouwen veel bedrijven in-house over-engineering niet als een kostenfactor. Dit kan ook worden verklaard door de verscheidenheid aan interfaces - een technische dialoog tussen de ingenieurs van de klant en de ontwerpingenieurs van de leverancier is geenszins een eenvoudig proces. Dit heeft gevolgen, want er bestaat niet zoiets als het productontwikkelingsproces. Bedrijven denken aan flexibiliteit en wendbaarheid. Zo oriënteren ontwerpingenieurs zich ruwweg op wat in de opleiding werktuigbouwkunde wordt onderwezen. [2]. Dit is het productontwikkelingsproces dat onder meer gebaseerd is op de richtlijnen van de Duitse wetenschappelijke vereniging voor productontwikkeling (WiGeP) en het is ruwweg onderverdeeld in de volgende fasen:
  • Productplanning (behoeftenevaluatie, ideeëngeneratie, haalbaarheidsstudie)
  • Productontwikkeling (dimensionering, ontwerp)
  • Productie (productieplanning, fabricage, assemblage, inbedrijfstelling)
     
Opvallend is ook dat het productontwikkelingsproces zelden wordt beschouwd als onderdeel van de levenscyclus van het product. Het gevolg is dat niet voldoende rekening wordt gehouden met het gebruik, het onderhoud en, last but not least, de verwijdering of recycling van het product. Dit moedigt ook over-engineering aan. Een praktijkvoorbeeld [3] illustreert de gevolgen: een ingenieur moest een productieconcept optimaliseren. Het was een volledig geautomatiseerd proces waarbij leksponzen in een station in een eindproduct worden ingebracht. Dit proces vereist geen bijzonder hoge kracht - een klassiek pick-and-place-proces. Volgens de ingenieur werden echter het basisframe, de jukplaat en de kolommen die de pneumatische assen ondersteunen, ontworpen alsof de spons met 10.000 Newton moest worden samengedrukt. Volgens de deskundige zou een lichter en kosteneffectiever machineontwerp hebben volstaan voor de eisen van de klant. De gevolgen waren extra kosten voor materiaal en constructie. De toegevoegde waarde was nul.
 

Zonder dialoog kunnen constructieve ideeën te veel van het goede zijn

Aangenomen mag worden dat het dilemma had kunnen worden vermeden door betere communicatie. Of een ontwikkeld product nu daadwerkelijk aan alle specificaties van de klant voldoet, kan pas na de verkoop worden beoordeeld en een evaluatie van de verkoopcijfers en marges. Hoewel softwaretools, analyses en aannames ondersteuning bieden in de planningsfase, is er geen zekerheid voordat de inbedrijfstelling en succesvolle productie worden uitgevoerd.
Dit is een lastige balanceeract voor ondernemingen: zij mogen geen producten ontwikkelen die verder gaan dan de behoeften van hun klanten, maar zij mogen ook niet ophouden hun technologieën te willen verbeteren.
Het is nu bekend dat een nauwkeurige kennis van de eisen van de klant noodzakelijk is om over-engineering te vermijden. Alleen de identificatie van de belangen van de klant beschermt tegen het investeren van tijd en materiaal in verkeerde ontwikkelingen. Simulatietools of zogenaamde conjoint-analyses kunnen hierbij helpen.
 

Trending: klantenenquêtes leggen eisen vast

Casestudies [4] verduidelijken: een slim systeem voor de evaluatie van de eisen van de klant is onontbeerlijk om de constante kostendruk tegen te gaan [5]. Op basis hiervan heeft de specialist in motion plastics® igus® een interne analyse uitgevoerd in haar doelmarkten met als doel producten te ontwikkelen die steeds dichter de eisen van de klant benaderen en over-engineering te vermijden. Het voordeel voor de industrie is dat ofwel de kosten worden verlaagd, ofwel meer technologie beschikbaar komt voor hetzelfde bedrag aan investeringen. Door de aanpassing van de parameters en de kennis van de behoeften van de klant en de wettelijke voorschriften wordt de totale cost of ownership voor de eindklant in het beste geval verlaagd.
De enquête in de hele sector, uitgevoerd door de business development en product managers van de motion plastics® specialist, laat zien welke factoren voor klanten het belangrijkst zijn bij de aankoop van componenten en machines:
  • De sterkte van een product en de daaruit voortvloeiende langere levensduur
  • Bespaar nog meer installatieruimte wanneer een component in de machine wordt geïnstalleerd
  • Vermindering van het geluidsniveau in een fabriek of in de productie
  • Het gewicht van een product verminderen
  • Verkorten van de tijd die nodig is voor installatie op een systeem
  • Onderhoudsinspanningen/intervallen van componenten/onderdelen van de machine tot een minimum beperken
  • Vermindering van de totale cost of ownership (aanschaf, gebruik, onderhoud, verwijdering)
 

Verrassende resultaten en verscheidenheid tussen de sectoren

Het is waar dat technische besluitvormers in alle sectoren belang hechten aan sterkte en een lange levensduur. De ondervraagde ingenieurs uit de sectoren bouwmachines, spoorwegen of offshore waren echter niet bijzonder geïnteresseerd in de  vereiste installatieruimte  van een onderdeel, hetgeen alleen aannemelijk is met het oog op de omvang van de installatie.
Wat lawaai betreft, hechten vooral ingenieurs in de medische technologie, de auto-industrie of de lucht- en ruimtevaart belang aan perfectie, terwijl dit voor de andere respondenten een minder belangrijke rol speelt. Industrieën waar lawaai geen rol speelt, gebruiken gevestigde standaardcomponenten met een goede prijs-prestatieverhouding.
Hetzelfde geldt voor de kwestie van het gewicht: terwijl het voor ontwerpers in de lucht- en ruimtevaarttechniek een centrale rol speelt, is het voor ingenieurs in andere industrieën een secundaire factor. Ook hier kan de eindklant kosten besparen bij de aanschaf en kan igus® de over-engineering bewust tegengaan. Het is verbazingwekkend dat voor bijna de helft van alle ondervraagde bedrijven uit de in totaal 25 onderzochte industrieën de kwestie van de installatietijd minder belangrijk is en dat ook de onderhoudsintervallen een vrij geringe rol spelen.


Conclusie

Het onderwerp over-engineering wordt nu in de hele branche besproken. Instrumenten zoals conjoint analysis ondersteunen zowel klanten als dienstverleners bij het balanceren tussen technische perfectie en kostenefficiënte productie. Industriële ondernemingen en toeleveranciers kunnen in de steeds harder wordende mondiale concurrentie alleen overleven als zij zich op hun kerncompetenties concentreren. Dit omvat ook het actief zoeken en vermijden van over-engineering.
Maar niet overal: in de medische technologie, bijvoorbeeld, worden veel producten en technologische systemen rechtstreeks op of in de mens gebruikt. Perfectie, aandacht voor detail en een beetje meer veiligheid zijn een prioriteit. Hier waarderen de experts in de industrie zeker over-engineering. [6]
 

[1] https://www.maschinenmarkt.vogel.de/sparen-im-einkauf-verursacht-erhebliche-mehrkosten-a-864291/
[2] Werner Skolaut (heruitgever), Maschinenbau, Springer Verlag
[3] https://www.wirtschaftswissen.de/einkauf-produktion-und-logistik/produktionsplanung/qualitaetsmanagement-produktion/schluss-mit-overengineering-warum-sie-stets-auf-adaequate-technologien-und-prozesse-setzen-sollten/
[4] https://www.tcw.de/news/optimierung-der-produktspezifikation-mittels-der-conjoint-analyse-980
[5] https://www.pwc.de/de/pressemitteilungen/2020/deutscher-maschinenbau-ist-und-bleibt-auch-2020-im-krisenmodus.html
[6] https://www.ingenieur.de/karriere/arbeitsleben/arbeitssicherheit/over-engineering-fuer-vorteil/

In het tweede deel leest u hoe igus de bevindingen in het veld toepast. Download hier de volledige gratis whitepaper "Over-Engineering".


 
 
Download hier gratis het whitepaper

Een product is slechts zo goed als zijn klantenbeoordelingen.


 
▼Kosten omlaag

Betere stabiliteit, dezelfde afmetingen, 30% lagere prijs.

De E2.1-serie is de opvolger van de beproefde E2/000 kabelrupsproducten. Alle E2/000 kabelrupsen kunnen worden geopend langs hun binnen- of buitenradius. Er zijn toepassingen waarbij het openen en sluiten van de kabelrups niet nodig is en hier kan geld worden bespaard. Het E2.1-gamma omvat kabelrupsen die vanuit de binnen- of buitenradius kunnen worden geopend en kabelrupsen die niet kunnen worden geopend. Er kan snel veel geld bespaard worden met dezelfde afmetingen.
 

 
▼Kosten omlaag

Betaal 40% minder voor kabelrupsen met vrijwel identieke afmetingen.

E4.1 is het meest robuuste en grootste kabelrups-systeem uit het igus assortiment. De serie valt op door haar talloze slimme ontwerpkenmerken, waarvan het primaire doel is te waarborgen dat een hogere mate van structurele stabiliteit en modulariteit wordt gewaarborgd. De E4.1L (L staat voor lean) bevat veel van deze trucs, maar de serie is ontworpen om lichter en gemakkelijker te installeren te zijn zonder dat de prijs stijgt.
 

 
▼Kosten omlaag

Bespaar tot wel 50% op voordelige robotcomponenten.

Voor het betrouwbaar bevestigen van de kabelrups of de beschermslang aan de robot, kan de gebruiker nu diverse igus robotica-klemmen gebruiken. Met eenvoudige beugels van iglidur-polymeer kan snel veel geld worden bespaard.
 

Bespaar geld dankzij de chemicaliënbestendige kunststof goot

 
▼Kosten omlaag

58% kostenbesparing door gebruik van een zuurbestendige polymeer goot in plaats van roestvaststaal

Geleidesystemen van metaal hebben bekende zwakke punten: corrosie, complexe assemblage, hoog gewicht en kosten.   Het guidelite-plus-EG geleidegootmateriaal zorgt voor een hoge chemische bestendigheid, waardoor het ideaal is voor toepassing bij galvaniseren en de productie van kunstmest. Dankzij hun lichte gewicht en modulaire ontwerp is de montage aanzienlijk vereenvoudigd.
 


 
▼Kosten omlaag

Bespaar 64,7% op stuurstroomkabelrstroomkabels door af te zien van PUR en CF130.UL.D

Met de chainflex prijscontrole kan de juiste kabel voor uw behoeften snel worden gevonden. Er is elke elektrische specificatie in 7 kabelkwaliteiten. De keuze is aan u: een voordelige prijs, of een kabel voor hoge technische eisen.  Dankzij dit brede spectrum van kabels kunt u de kosten voor elk type kabel aanzienlijk verlagen; een voorbeeld is een besparing van 64,7% voor stuurstroomkabels met de kosteneffectieve CF130.UL.D in plaats van de PUR-kabel (CF77.UL.D). 
 

Kant-en-klaar geconfectioneerde systemen

 
▼Kosten omlaag

Bespaar met kant-en-klare systemen: elimineer opslagkosten voor kabels, kabelrupsen en connectoren

Dankzij onze just-in-time levering is het niet nodig om uiterst flexibele kabels, de bijbehorende connectoren en eventuele andere hulpstukken op te slaan. igus levert readychain systemen die zijn voorgemonteerd en afgestemd op elke toepassing en als laatste stap kunnen ze op locatie worden geïnstalleerd.
readychain geeft u een systeemoplossing waarin alle gebruikte componenten op elkaar zijn afgestemd. Elk systeem wordt getest op onze testopstellingen.
 

 
▼Kosten omlaag

readychain reduceert het aantal leveranciers en bestellingen met 75%

U kunt complete systemen bij igus bestellen met één enkel artikelnummer en kostbare assemblagetijd besparen.
 
Eén bestelling, één factuur, één levering, één partner. In plaats van het inkopen van een groot aantal individuele onderdelen van verschillende leveranciers, krijgt u bij ons alles uit één hand. Wij zorgen voor het inkopen van de optimale componenten tegen de laagste prijzen en ondersteunen uw project van A tot Z.
 
Individuele productie of grote aantallen
 
Verlaag kosten met intelligente kunststoffen
 

 
▼Kosten omlaag

Bespaar met oplossingen voor conditiebewaking en voorspellend onderhoud

Intelligent onderhoud in het tijdperk van Industry 4.0: met intelligente kunststoffen van igus kunt u de betrouwbaarheid van machines verbeteren en onderhoudstaken nauwkeurig plannen, waardoor kosten worden gereduceerd.
 

 
▼Kosten omlaag

Aandrijfkracht besparen - energiekosten verlagen

Kabelrups-systemen transporteren niet alleen energie, data en media naar machines en apparatuur. Ze hebben ook invloed op hun energiekosten. Hoeveel trek- en duwkracht, met andere woorden aandrijfkracht, is er bij een gegeven snelheid nodig om een kabelrups in beweging te brengen? Kleinere en lichtere kabelrupsen met identieke stabiliteit of rol-kabelrupsen kunnen hier helpen.
 
Kosten besparen door middel van energie-efficiënte kabelrupsen
 
Reduceer kosten met een gecertificeerde installatieservice
 

 
▼Kosten omlaag

Machinestilstand – verspild geld

Machines moeten betrouwbaar en zonder problemen werken. De vereiste is betrouwbare kabelrupsen en kabels. igus installatiediensten voorkomen machinestilstand.
 
Verbeter techniek, verlaag kosten met kabelrups-systemen


The termen "Apiro", "AutoChain", "CFRIP", "chainflex", "chainge", "chains for cranes", "ConProtect", "cradle-chain", "CTD", "drygear", "drylin", "dryspin", "dry-tech", "dryway", "easy chain", "e-chain", "e-chain systems", "e-ketten", "e-kettensysteme", "e-loop", "energy chain", "energy chain systems", "enjoyneering", "e-skin", "e-spool", "fixflex", "flizz", "i.Cee", "ibow", "igear", "iglidur", "igubal", "igumid", "igus", "igus improves what moves", "igus:bike", "igusGO", "igutex", "iguverse", "iguversum", "kineKIT", "kopla", "manus", "motion plastics", "motion polymers", "motionary", "plastics for longer life", "print2mold", "Rawbot", "RBTX", "readycable", "readychain", "ReBeL", "ReCyycle", "reguse", "robolink", "Rohbot", "savfe", "speedigus", "superwise", "take the dryway", "tribofilament", "triflex", "twisterchain", "when it moves, igus improves", "xirodur", "xiros" en "yes" zijn wettelijk beschermde handelsmerken van igus® GmbH/Keulen in de Bondsrepubliek Duitsland en, indien van toepassing, in sommige andere landen. Dit is een niet-uitputtende lijst van handelsmerken (bijv. lopende handelsmerkaanvragen of geregistreerde handelsmerken) van igus GmbH of gelieerde ondernemingen van igus in Duitsland, de Europese Unie, de VS en/of andere landen of rechtsgebieden.

igus® GmbH benadrukt dat het geen producten verkoopt van de bedrijven Allen Bradley, B&R, Baumüller, Beckhoff, Lahr, Control Techniques, Danaher Motion, ELAU, FAGOR, FANUC, Festo, Heidenhain, Jetter, Lenze, LinMot, LTi DRiVES, Mitsubishi, NUM, Parker, Bosch Rexroth, SEW, Siemens, Stöber en alle andere drive-fabrikanten die worden genoemd op deze website. De producten die worden aangeboden door igus® zijn die van igus® B.V.