Kies uw leveringslocatie

De keuze van de land/regio-pagina kan invloed hebben op verschillende factoren zoals prijs, verzendopties en beschikbaarheid van producten.
Mijn contactpersoon
igus® B.V.

Modemweg 37c

3821 BS Amersfoort

+31(0)346 353 932
NL(NL)

igus-producten en PFAS

Als fabrikant van hoogwaardige polymeren gebruiken we een grote verscheidenheid aan materialen. Sommige materialen bevatten bijvoorbeeld polytetrafluorethyleen (PTFE), dat wordt geassocieerd met fluorpolymeren en dan weer met geperfluoreerde en polyfluorhoudende alkylstoffen (PFAS). Aangezien de EU PFAS in de toekomst mogelijk zal verbieden, vindt u hieronder wat informatie en achtergronddetails over deze stoffen en onze producten.

De belangrijkste punten in het kort

 
  • Veel van onze materialen bevatten geen PTFE.

  • Volgens de OESO zijn materialen met PTFE "producten van geringe zorg" (niet-toxisch en niet-bioaccumulerend). Hierin werden geen sporen van meer dan 100 van de meest kritische PFAS-verbindingen aangetroffen.

  • Als PTFE niet wordt verboden, heeft dit in het algemeen geen invloed op onze materialen.
igus producten zijn PFAS-veilig

Achtergrondinformatie: wat zijn PFAS?


Per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) zijn industriële chemicaliën die vanwege hun speciale technische specificaties in tal van industriële processen en consumentenproducten worden gebruikt. Ze kunnen gasvormig, vloeibaar of vast zijn en bestaan meestal uit koolstof- en fluoratomen. Daarnaast kunnen de structuren van PFAS-moleculen totaal verschillend zijn, waardoor ze veel verschillende specificaties kunnen hebben. 

Als groep stoffen omvatten PFAS veel verschillende verbindingen: volgens de OESO-database meer dan 4.700, volgens de EPA meer dan 9.000 en volgens de Europese Commissie zelfs meer dan 10.000. Hieruit kunt u opmaken dat het geen unieke of constante waarde is. De vermelde waarde is meestal gebaseerd op schattingen. Het volgende diagram geeft een overzicht van de indeling van PFAS, allereerst in niet-polymeren en polymeren:
Classificatie van PFAS

Non-polymeren

In de subgroep van non-polymeren zijn de verbindingen perfluoroctaanzuur (PFOA) en perfluoroctaansulfonzuur (PFOS) het meest bestudeerd. Zoals veel PFAS zijn deze twee verbindingen persistent en kunnen ze nu worden aangetroffen in het milieu, de voedselketen en bij mensen. PFOA en PFOS hebben een bewezen negatieve invloed op de gezondheid. Samen met PFHxs en PFNA zijn zij verantwoordelijk voor 90% van de huidige besmetting met PFAS.

Polymeren

In de subgroep polymeren wordt onderscheid gemaakt tussen fluorpolymeren en polymeren met gefluoreerde zijketens:
  • De fluorpolymeren bestaan uit een koolstofketen met direct aangehechte fluoratomen. Hierdoor zijn ze zo sterk dat ze niet kunnen afbreken tot giftige stoffen. Volgens de OESO zijn fluorpolymeren "producten van geringe zorg", niet-toxisch en niet-bioaccumulerend, dat wil zeggen dat ze zich niet kunnen ophopen in organismen. Het enige gevaar is het mogelijke gebruik van giftige additieven tijdens de productie in de vorm van emulgatoren. Fluorpolymeren worden bijvoorbeeld gebruikt in coatings, afdichtingen en kabelisolatie. Onder andere PTFE behoort tot de fluorpolymeren.

  • Polymeren met gefluoreerde zijketens: polymeren met gefluoreerde zijketens bestaan ook uit een koolstofketen, maar met laterale koolstofketens, waaraan eerst de fluoratomen vastzitten. Hierdoor zijn deze polymeren minder sterk en bestaat het risico dat de zijketens verloren gaan. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt als impregneermiddel.

Huidige juridische situatie met betrekking tot PFAS (per 20 april 2023)


EU: Het gebruik van PFOS is grotendeels verboden sinds 2006 en dat van PFOA sinds juli 2020 - onze certificering vindt u hier. Vijf Europese landen (Duitsland, Nederland, Denemarken, Zweden, Noorwegen) dienden een voorstel in voor een algemene beperking van PFAS, dat op 7 februari 2023 werd gepubliceerd door ECHA (European Chemicals Agency). Dit voorstel is een eerste stap in een lang regelgevingsproces en zal door alle belanghebbenden worden onderzocht. De eerste fase van raadpleging door alle belanghebbenden loopt van 22 maart 2023 tot 22 september 2023. De voorgestelde PFAS-verordening zal waarschijnlijk op zijn vroegst in 2026 in werking treden in EU-lidstaten. Vanaf het moment van inwerkingtreding zijn overgangsperioden van maximaal 13 jaar mogelijk.VS: De EPA heeft een definitieve verordening uitgevaardigd waarbij vijf PFAS-stoffen worden toegevoegd aan de lijst van meer dan 170 PFAS-stoffen die moeten worden gerapporteerd onder de Toxics Release Inventory ("TRI"), een centrale database voor openbare rapportage van chemicaliën. Fluorpolymeren zijn niet opgenomen in de TRI-lijst. Fluorpolymeren zijn niet opgenomen in de TRI-lijst.

Wat betekent een mogelijk PFAS-verbod voor igus-producten?


Ongeacht een mogelijk verbod op PFAS, hebben we al veel materialen in onze portfolio die volgens de formulering geen PTFE bevatten (Lijst als pdf-bestand om te downloaden):
  • iglidur A160, A200, A230, A290, A500, B160, B180, C, F, GLW, IC-04, J2, J3, J3B, M250, N94, R, T220, W160, X6
  • igumid G, GLW, NB, TE
  • Solamid G

Waar het materialen met PTFE betreft, is onze ontwikkelingsafdeling al enige tijd bezig met vervangers. Deze materialen bevatten niet noodzakelijkerwijs kritische PFAS-verbindingen. Om dit te garanderen, zijn sommige materialen al getest op meer dan 100 van de belangrijkste PFAS-verbindingen. De inhoud van de volgende materialen ligt onder de vastgestelde grens (vanaf 2 maart 2023):
 
  • iglidur G, J, M250, P, P210, W300, X

De volgende materialen worden op dit moment nog getest op de meest kritische PFAS-verbindingen:
 
  • iglidur A500, GLW, H1, J200
  • igumid CG, ESD, G, GLW, NB

Let op: De aanwezigheid van alomtegenwoordige sporen van ongewenste stoffen is nooit uit te sluiten. Aangezien igus geen invloed heeft op het gebruik van producten met de bovengenoemde materialen, aanvaarden wij geen enkele garantie of aansprakelijkheid, expliciet of impliciet, in verband met het gebruik van deze informatie.

Meer informatie over onze producten en PFAS





The termen "Apiro", "AutoChain", "CFRIP", "chainflex", "chainge", "chains for cranes", "ConProtect", "cradle-chain", "CTD", "drygear", "drylin", "dryspin", "dry-tech", "dryway", "easy chain", "e-chain", "e-chain systems", "e-ketten", "e-kettensysteme", "e-loop", "energy chain", "energy chain systems", "enjoyneering", "e-skin", "e-spool", "fixflex", "flizz", "i.Cee", "ibow", "igear", "iglidur", "igubal", "igumid", "igus", "igus improves what moves", "igus:bike", "igusGO", "igutex", "iguverse", "iguversum", "kineKIT", "kopla", "manus", "motion plastics", "motion polymers", "motionary", "plastics for longer life", "print2mold", "Rawbot", "RBTX", "readycable", "readychain", "ReBeL", "ReCyycle", "reguse", "robolink", "Rohbot", "savfe", "speedigus", "superwise", "take the dryway", "tribofilament", "triflex", "twisterchain", "when it moves, igus improves", "xirodur", "xiros" en "yes" zijn wettelijk beschermde handelsmerken van igus® GmbH/Keulen in de Bondsrepubliek Duitsland en, indien van toepassing, in sommige andere landen. Dit is een niet-uitputtende lijst van handelsmerken (bijv. lopende handelsmerkaanvragen of geregistreerde handelsmerken) van igus GmbH of gelieerde ondernemingen van igus in Duitsland, de Europese Unie, de VS en/of andere landen of rechtsgebieden.

igus® GmbH benadrukt dat het geen producten verkoopt van de bedrijven Allen Bradley, B&R, Baumüller, Beckhoff, Lahr, Control Techniques, Danaher Motion, ELAU, FAGOR, FANUC, Festo, Heidenhain, Jetter, Lenze, LinMot, LTi DRiVES, Mitsubishi, NUM, Parker, Bosch Rexroth, SEW, Siemens, Stöber en alle andere drive-fabrikanten die worden genoemd op deze website. De producten die worden aangeboden door igus® zijn die van igus® B.V.