Kies uw leveringslocatie

De keuze van de land/regio-pagina kan invloed hebben op verschillende factoren zoals prijs, verzendopties en beschikbaarheid van producten.

Mijn contactpersoon
igus® B.V.

Modemweg 37c

3821 BS Amersfoort

+31(0)346 353 932
NL(NL)

Pers

Hebt u vragen? Hebt u materiaal nodig?
U kunt hier actuele persinformatie en persklaar beeldmateriaal downloaden.
Natuurlijk kunt u ons ook bellen, e-mailen of faxen!
 
PerscontactWilt u zich abonneren op onze nieuwsbrief?

Persberichten op onderwerp

igus ontwikkelt een spuitgegoten tweecomponenten glijlager voor hoge mechanische lasten27-9-2023

Spuitgegoten iglidur Q3E glijlager zorgt voor smeermiddelvrije prestaties met maximaal draagvermogen bij efficiënte productie in grote aantallen

Nieuw voor de landbouw en bouwmachine-industrie: met het nieuwe iglidur Q3E glijlager is igus er voor het eerst in geslaagd om heavy-duty lagers te vervaardigen, uit twee lagen hoogwaardig kunststof met behulp van een kosteneffectief spuitgietproces. Voor meerlaagse structuren op basis van kunststof was voorheen het wikkelproces nodig, dat duurder is voor grote volumes.


Als een graafmachine honderden kilo's zand verplaatst, werken er enorme lasten op de lagerpunten van de bak. Tot nu toe heeft igus hiervoor voornamelijk glijlagers uit de igutex-serie gebruikt. De lagers zijn gemaakt van verschillende materialen en vervaardigd in een wikkelproces. Geïntegreerde vaste smeermiddelen zorgen voor een droge werking met lage wrijving. De buitenlaag zorgt voor een enorme sterkte. "We zijn er nu in geslaagd een meerlaagse structuur te implementeren met behulp van het spuitgietproces, waarbij materialen met complementaire specificaties worden gecombineerd", zegt Uwe Sund, productmanager iglidur Heavy-Duty Bearings. Het resultaat was de iglidur Q3E-serie. "De nieuwe technologie stelt ons in staat om uit meerdere componenten lagers voor zwaar gebruik in serie te produceren door middel van zeer kosteneffectief spuitgieten."

De uitdaging: twee materialen in één handeling injecteren en samensmelten
De nieuwe iglidur Q3E-serie is het resultaat van intensieve samenwerking tussen igus materiaalontwikkeling en de specialisten uit onze eigen matrijsmakerij. "Tijdens de ontwikkeling van iglidur Q3E was ons doel om een meerdelige structuur te implementeren die vergelijkbaar is met de igutex-serie - met iglidur Q3 hoogwaardig kunststof voor een tribologisch geoptimaliseerde kern en een zwaar versterkt polymeer voor een schaal met een hoge mechanische sterkte", zegt Sund. De grootste uitdaging was om de twee verschillende materialen in het spuitgietproces zodanig te verwerken dat twee componenten één worden. Dit combineert de voordelen van de twee materialen. "Dit kunnen we doen met het meercomponenten-spuitgietproces met overeenkomstig complexe, geavanceerde spuitgietmatrijzen." Robuust draagvermogen met overtuigende glij-eigenschappen
Voor toepassingen met hoge belasting zijn normaal gesproken lagers nodig die zijn gemaakt van bussen van metaal of vezelcomposiet, bijv. in bouw- en landbouwmachines. Om de kosten te verlagen worden glijlagers van iglidur Q3E gebruikt, omdat hun maximale dynamische oppervlaktedruk 75 MPa is. "Dit betekent dat we veel zware toepassingen kunnen afdekken met iglidur Q3E", zegt Sund. Het doorslaggevende voordeel is dat de glijlagers geen smeervet nodig hebben. Microscopisch kleine vaste deeltjes smeermiddelen worden in het polymeer van de binnenlaag geïntegreerd en komen geleidelijk vrij gedurende de levensduur van het lager. "De bouw en het onderhoud van landbouwmachines zijn twee gebieden waar het smeren van de lagerpunten een van de meest tijdrovende taken is", zegt Sund. "Door over te stappen op iglidur Q3E of igutex kunnen gebruikers de onderhoudskosten verlagen en de levensduur van de machine verlengen. Het verwaarlozen van smering bij klassieke metalen lagers is een vaak voorkomende oorzaak van dure schade aan assen en glijlagers."


The termen "Apiro", "AutoChain", "CFRIP", "chainflex", "chainge", "chains for cranes", "ConProtect", "cradle-chain", "CTD", "drygear", "drylin", "dryspin", "dry-tech", "dryway", "easy chain", "e-chain", "e-chain systems", "e-ketten", "e-kettensysteme", "e-loop", "energy chain", "energy chain systems", "enjoyneering", "e-skin", "e-spool", "fixflex", "flizz", "i.Cee", "ibow", "igear", "iglidur", "igubal", "igumid", "igus", "igus improves what moves", "igus:bike", "igusGO", "igutex", "iguverse", "iguversum", "kineKIT", "kopla", "manus", "motion plastics", "motion polymers", "motionary", "plastics for longer life", "print2mold", "Rawbot", "RBTX", "readycable", "readychain", "ReBeL", "ReCyycle", "reguse", "robolink", "Rohbot", "savfe", "speedigus", "superwise", "take the dryway", "tribofilament", "triflex", "twisterchain", "when it moves, igus improves", "xirodur", "xiros" en "yes" zijn wettelijk beschermde handelsmerken van igus® GmbH/Keulen in de Bondsrepubliek Duitsland en, indien van toepassing, in sommige andere landen. Dit is een niet-uitputtende lijst van handelsmerken (bijv. lopende handelsmerkaanvragen of geregistreerde handelsmerken) van igus GmbH of gelieerde ondernemingen van igus in Duitsland, de Europese Unie, de VS en/of andere landen of rechtsgebieden.

igus® GmbH benadrukt dat het geen producten verkoopt van de bedrijven Allen Bradley, B&R, Baumüller, Beckhoff, Lahr, Control Techniques, Danaher Motion, ELAU, FAGOR, FANUC, Festo, Heidenhain, Jetter, Lenze, LinMot, LTi DRiVES, Mitsubishi, NUM, Parker, Bosch Rexroth, SEW, Siemens, Stöber en alle andere drive-fabrikanten die worden genoemd op deze website. De producten die worden aangeboden door igus® zijn die van igus® B.V.