Kies uw leveringslocatie

De keuze van de land/regio-pagina kan invloed hebben op verschillende factoren zoals prijs, verzendopties en beschikbaarheid van producten.
Mijn contactpersoon
igus® B.V.

Modemweg 37c

3821 BS Amersfoort

+31(0)346 353 932
NL(NL)

Walstroomvoorziening van FSU/FSRU bij LNG-terminal (vloeibaar aardgas)


Walstroomkabelbeheersysteem voor drijvende opslagunit in Bahrein

Voor de nieuwe offshore LNG-terminal in Bahrein hebben Schneider Electric  en igus 's werelds eerste walstroomsysteem ontwikkeld voor een FSU (Floating Storage Unit). De kerncomponent van het systeem is een flexibel kabeltoevoersysteem dat de afstand van 30 m tussen de dwarsverbinder en de FSU overbrugt.

Profiel

  • Wat was er nodig? Zware kabelrups voor de offshore sector. Systeem voor noodstop
  • Vereisten: Flexibele energievoorziening omdat de FSU vaak in beweging is, zware omgevingsomstandigheden vereisten een noodstopfunctie voor het hele systeem.
  • Industrie: Scheepvaart
  • Succes voor de klant: Geavanceerde oplossing voor energievoorziening, onderhoudsarm en veilig ondanks moeilijke omgevingsomstandigheden
Toepassing Schneider

Probleem

Vloeibaar aardgas (LNG) is een van de belangrijkste energiebronnen van het heden en de toekomst, omdat het slechts zeer kleine hoeveelheden broeikasgassen uitstoot en daarom wordt beschouwd als een belangrijke fossiele brandstof. In Bahrein hebben de staatsautoriteiten een joint venture opgezet voor de planning en bouw van een LNG-terminal, die net in bedrijf is genomen.
Vanwege de veiligheidseisen ligt de terminal op zee, ongeveer drie kilometer uit de kust. De LNG-tankers meren aan bij de steiger en laten het aardgas los in een zogenaamde Floating Storage Unit (FSU), die het gas later via onderwaterpijpleidingen naar een hervergassingsinstallatie aan wal pompt.
Schneider Electric was verantwoordelijk voor de volledige energie-infrastructuur in dit project. Om de drijvende opslageenheid van stroom te voorzien, moest er een verbinding worden gemaakt tussen de terminal en de FSU. Hier moest niet alleen een afstand van meer dan 30 m worden overbrugd, maar moest ook rekening worden gehouden met de bewegingen van de FSU door laden en lossen, getijden, golven en stormen. Andere criteria waren de hoogste beschikbaarheid en een soepele transmissie – en zonder elektromagnetische vervuiling.
Ten slotte moest de verbinding in noodgevallen –  bijvoorbeeld een tsunami - op een geplande manier kunnen worden verbroken, zodat de stroom onmiddellijk en automatisch wordt uitgeschakeld.

Oplossing

igus adviseerde het gebruik van een kabelrups voor zwaar gebruik, wat de perfecte oplossing bleek te zijn voor de toepassing.
De offshore energieketting is bevestigd aan de meerpaal aan de steigerzijde met een draaibare beugel en aan de zijkant van de FSU met een verwijderbare extensie-dwarsverbinder.
Het robuuste en flexibele kabelrups-systeem geleidt en beschermt twee middenspanningskabels. De kunststof rups voor zwaar gebruik maakt indruk met zijn stevig vastgeschroefde kabelgeleider en inwendige verdeling, en is gemaakt van speciale kunststoffen voor extreme toepassingen. Alle trekkrachten worden geabsorbeerd door de binnenliggende touwen.  Het gebruik van deze speciale kabelrups maakte een passief ontwerp mogelijk zonder mechanische elementen door de continue beweging van de FSU.
De doorslaggevende factor was de gecontroleerde buigradius van de kabelrups, die de kabels beschermt tegen overmatig buigen, zelfs tijdens een storm. De kabels zijn uitgerust met speciale 3-fasige middenspanningsconnectoren. Het belangrijkste veiligheidselement is echter de noodstop. Martin Tiling, Industry Manager Shore Power bij igus, legt uit hoe het werkt: "In geval van nood meten we de rupslengte. Als de FSU afdrijft voordat deze is losgekoppeld van het systeem, zal het systeem eerst een alarm afgeven en vervolgens de noodstop starten. Nadat de stroomtoevoer is uitgeschakeld, kan het aansluitpunt aan de walzijde van de kabelrups uit het speciale bevestigingspunt worden getrokken zonder dat er een vlamboog ontstaat.
"Wij brachten onze expertise op het gebied van veiligheid en elektriciteit in, terwijl igus  zijn ervaring met  uitdagende kabelbeheerprojecten kon inbrengen. "
 
Christophe Gaigneux, Shore Connection Consultant bij Schneider Electric

Een groot multinationaal project

Terugkijkend op het eerste energietoevoersproject van dit type op een FSU, blikt Laurent Crémillieux terug: "Het was een echte uitdaging, maar we hebben eraan gewerkt en een oplossing gevonden die perfect past. We hebben aan de verwachtingen van de klant voldaan door iets echt nieuws te ontwikkelen en een volledig functionele kant-en-klare oplossing te leveren."
Naast de uitdagingen van het ontwikkelen van een technische oplossing, was de afstand tussen de partnerbedrijven tijdens het project ook een hindernis die overwonnen moest worden.  Het kenniscentrum voor walstroom van Schneider Electric bevindt zich in Grenoble/Frankrijk, igus is gevestigd in Keulen/Duitsland en de projectmanagement- en planningteams van Schneider waren gevestigd in Korea.
De installatie van de ultramoderne technologie vond plaats in Bahrein in juni 2019. Drie maanden nadat de bouw was voltooid, arriveerde het FSU-schip en werd het aangesloten op walstroom. Op dit moment ondersteunen technici van Schneider Electric de activiteiten op de locatie en bewaken ze het elektrische systeem van de complete steiger. Dit project heeft de voordelen aangetoond van walstroomtechnologieën in de LNG-industrie. Schneider en igus blijven werken aan nieuwe oplossingen om de implementatie van walstroomaansluitingen in nieuwe industrieën te standaardiseren.
Stap 1
Stap 2
Stap 3
Stap 4
Stap 5
Stap 6


The termen "Apiro", "AutoChain", "CFRIP", "chainflex", "chainge", "chains for cranes", "ConProtect", "cradle-chain", "CTD", "drygear", "drylin", "dryspin", "dry-tech", "dryway", "easy chain", "e-chain", "e-chain systems", "e-ketten", "e-kettensysteme", "e-loop", "energy chain", "energy chain systems", "enjoyneering", "e-skin", "e-spool", "fixflex", "flizz", "i.Cee", "ibow", "igear", "iglidur", "igubal", "igumid", "igus", "igus improves what moves", "igus:bike", "igusGO", "igutex", "iguverse", "iguversum", "kineKIT", "kopla", "manus", "motion plastics", "motion polymers", "motionary", "plastics for longer life", "print2mold", "Rawbot", "RBTX", "readycable", "readychain", "ReBeL", "ReCyycle", "reguse", "robolink", "Rohbot", "savfe", "speedigus", "superwise", "take the dryway", "tribofilament", "triflex", "twisterchain", "when it moves, igus improves", "xirodur", "xiros" en "yes" zijn wettelijk beschermde handelsmerken van igus® GmbH/Keulen in de Bondsrepubliek Duitsland en, indien van toepassing, in sommige andere landen. Dit is een niet-uitputtende lijst van handelsmerken (bijv. lopende handelsmerkaanvragen of geregistreerde handelsmerken) van igus GmbH of gelieerde ondernemingen van igus in Duitsland, de Europese Unie, de VS en/of andere landen of rechtsgebieden.

igus® GmbH benadrukt dat het geen producten verkoopt van de bedrijven Allen Bradley, B&R, Baumüller, Beckhoff, Lahr, Control Techniques, Danaher Motion, ELAU, FAGOR, FANUC, Festo, Heidenhain, Jetter, Lenze, LinMot, LTi DRiVES, Mitsubishi, NUM, Parker, Bosch Rexroth, SEW, Siemens, Stöber en alle andere drive-fabrikanten die worden genoemd op deze website. De producten die worden aangeboden door igus® zijn die van igus® B.V.