Kies uw leveringslocatie

De keuze van de land/regio-pagina kan invloed hebben op verschillende factoren zoals prijs, verzendopties en beschikbaarheid van producten.
Mijn contactpersoon
igus® B.V.

Bezoekadres:

Sterrenbergweg 9

3769 BS Soesterberg

+31(0)346 353 932
NL(NL)

3D-geprint component voor het verwijderen van 'niet coöperatief' ruimtepuin

  • Wat nodig was: twee NEMA11 stappenmotoren, 3D-geprinte moeren gemaakt van iglidur J260 tribofilament, tribo-tape kunststof bekleding gemaakt van iglidur V400
  • Productiemethode: filamentextrusie (FDM)
  • Vereisten: componenttemperatuur en drukbestendig; lange levensduur; lichtgewicht ontwerp; betrouwbaar uitwerpmechanisme
  • Materiaal: iglidur J260
  • Industrie: lucht- en ruimtevaart
  • Succes door samenwerking: stappenmotoren, draadspindel, en kunststof lagerschaal garanderen een betrouwbare uitwerping 
De toepassing in één oogopslag:
om succesvol ruimte-afval te verzamelen, moeten er eerst testgegevens worden verzameld over de beweging van de ruimte. Om dit te doen, ontwikkelde een team van zes studenten van de universiteit van Bremen en de Bremen University of Applied Sciences een raketmodule die sensoren en camera's gebruikt om de beweging en positie van objecten in de ruimte vast te leggen, met behulp van een uitgeworpen testlichaam. Twee draadspindels, parallel gemonteerd, werden gebruikt voor het uitwerpmechanisme. De draadspindels werden blootgesteld aan extreme belastingen, zoals temperturen van +200°C als gevolg van luchtwrijving, en moesten betrouwbaar werken. Dit is waar de igus-componenten om de hoek kwamen kijken: de drylin spindelaandrijvingen werden elk aangedreven door een NEMA11 stappenmotor. De houder voor het testlichaam werd bevestigd aan een 3D-geprinte spindelmoer, gemaakt van het iglidur J260-PF tribofilament. Er werd een kunststof glijfolie gebruikt om te waarborgen dat het testlichaam uit de houder glijdt en zich van de raket af beweegt.
 
Overzicht van drylin® stappenmotoren
De raketmodule van de binnenkant: de lineaire aandrijving duwt het testlichaam naar buiten via de klep. De raketmodule van de binnenkant: de lineaire aandrijving duwt het testlichaam naar buiten via de klep.

Probleem

In het UB-ruimteproject, werkten zes studenten aan het probleem van het 'verzamelen' van ruimteafval en het afvoeren daarvan. Echter, om dit project te implementeren, had het team dat werd geleid door Maren Hülsmann voldoende testdata nodig omtrent de beweging van objecten in de ruimte. Om dit te doen, wilden ze een kubusvormig testlichaam in de thermosfeer droppen en dit met camera's en sensoren observeren om de echte data te verzamelen die ze nodig hadden. Het team had betrouwbare materialen nodig voor de componenten van het uitwerpmechanisme dat het object uit de raket zou stoten. Het moest voldoen aan de speciale vereisten van de ruimte, zoals een beperkte installatieruimte en gewicht, alsmede energieverbruik en een goede bestendigheid tegen druk en temperatuur.

Oplossing

Met de materialen van igus, geoptimaliseerd voor glijdende toepassingen, vond het team al snel geschikte componenten voor het geplande uitwerpmechanisme. Dit bestond uit twee NEMA 11 stappenmotoren, die beide zijn verbonden aan een draadspindel middels een verbindingsschroef. Deze constructie werd bevestigd aan de raketwand met een 3D-geprinte moer gemaakt van iglidur J260-PF. Het loopvlak van de uitwerpgoot werd bekleed met tribo-tape gemaakt van iglidur V400, zodat het testobject zonder wrijving kon worden uitgeworpen.
 
 
Meer over iglidur J260-PF

Bescherming van de ruimte

Niet alleen op aarde is er sprake van een groot afvalprobleem. Met meer dan 1000 satellieten die rond de blauwe planeet draaien is er ook sprake van heel veel afval in de ruimte. Er zijn nu meer dan 30.000 objecten in de baan van de aarde die zeer gevaarlijk kunnen zijn voor actieve satellieten. Deze objecten kunnen snelheden bereiken tot 25.000 km/h en doen dus enorm destructieve krachten vrijkomen in geval van een botsing. Het doel van het UB-Space project is het verzamelen van afval in de ruimte en het goed afvoeren ervan. Het zes leden tellende interdisciplinaire team van studenten van de universiteit van Bremen en de City University of Applied Sciences heeft zichzelf als taak gesteld om de beweging van deze zogenaamde 'niet coöperatieve objecten' in de ruimte te analyseren, teneinde een afdoende afvalinzamelcampagne mogelijk te maken. Voor dit doel wordt een testlichaam, geïnstalleerd in een raketmodule, vrijgelaten in de thermosfeer. De positie en beweging van het de zogenaamde 'Free Falling Unit' (FFU) wordt nauwkeurig vastgelegd door sensoren en een camerasysteem na uitwerping en vormt zo een realistische basis voor berekeningen van het team.
De raket met de module werd op 15 maart 2017 in de ruimte gelanceerd De raket met de module werd op 15 maart 2017 in de ruimte gelanceerd

igus componenten bewijzen zichzelf in de ruimte

Om ervoor te zorgen dat het betrouwbaar op het juiste moment zou kunnen uitwerpen, ontwikkelde het UB-Space team een speciaal mechanisme voor de raketmodule. Echter, het gebruik van mechanica in de ruimte verschilt nogal van de gewone werking op aarde. Volgens de waterbouwkunde student Oliver Dorn, zijn het energieverbruik alsmede het gewicht en de installatieruimte beperkt. Daarnaast leidt de luchtwrijving tot temperaturen van wel +200°C. Na verschillende testen besloot het team een aandrijfsysteem te kiezen bestaande uit twee parallelle draadspindels om de unit te verlengen waarin de FFU zich bevindt. De opening voor de unit is een klep die er van te voren wordt afgeblazen. De roestvaststalen draadspindels van het igus drylin programma worden elk aangedreven door een NEMA 11 stappenmotor. Hierbij leggen ze een afstand af van 150 mm bij een hoog koppel en een lage snelheid van 3 cm/s. De tegenoverliggende zijde van de constructie is bevestigd aan de raketwand met een 3D-geprinte moer van iglidur J260-PF. Om ervoor te zorgen dat de FFU zo soepel mogelijk kan worden uitgeworpen, is de uitwerpas bekleed met de kunststof tribo-tape film gemaakt van iglidur V400. De materialen van igus zijn perfect geschikt voor dit type gebruik, omdat hun optimale glij-eigenschappen een kantelvrije en energiezuinige uitwerping waarborgen. Ze zijn bestand tegen druk en temperatuur en kennen een laag gewicht, hetgeen cruciaal was voor de speciale constructievereisten.
(vlnr) igus verkoopadviseur Florian Schindler, Amina Zaghdane, Maren Hülsmann en Lars Flemnitz (vlnr) igus verkoopadviseur Florian Schindler, Amina Zaghdane, Maren Hülsmann en Lars Flemnitz

3D-printen voor kleine en grote projecten

Naast het gebruikte iglidur J260-PF tribofilament, biedt igus andere filamenten aan voor 3D-printen. Zoals de naam al suggereert, zijn de filamenten tribologisch geoptimaliseerd en geschikt voor elke toepassing waar wrijving en slijtage een probleem zijn. Juist in dergelijke toepassingen profiteren klanten van een lange levensduur en temperatuurbestendigheid tot 180°C. Door het printproces kunnen ingewikkelde geometrieën in één bewerking worden geproduceerd. Het additieve proces is bijzonder geschikt voor speciale onderdelen voor prototypes of kleine aantallen. De productiekosten zijn lager en er is dus geen minimumhoeveelheid. 
 
Ga naar de filament-webshop
iglidur J260-PF tribofilament® iglidur J260-PF tribofilament®

Andere toepassingsvoorbeelden van 3D-geprinte onderdelen vindt u hier:

Alle klantentoepassingen in één oogopslag

Advies

Ik beantwoord graag uw vragen persoonlijk

Verzending en advies

Persoonlijk:

Maandag t/m vrijdag van 7.00 uur - 20.00 uur.
Op zaterdagen van 8.00 uur tot - 12.00 uur.

Online:

24h


The termen "Apiro", "AutoChain", "CFRIP", "chainflex", "chainge", "chains for cranes", "ConProtect", "cradle-chain", "CTD", "drygear", "drylin", "dryspin", "dry-tech", "dryway", "easy chain", "e-chain", "e-chain systems", "e-ketten", "e-kettensysteme", "e-loop", "energy chain", "energy chain systems", "enjoyneering", "e-skin", "e-spool", "fixflex", "flizz", "i.Cee", "ibow", "igear", "iglidur", "igubal", "igumid", "igus", "igus improves what moves", "igus:bike", "igusGO", "igutex", "iguverse", "iguversum", "kineKIT", "kopla", "manus", "motion plastics", "motion polymers", "motionary", "plastics for longer life", "print2mold", "Rawbot", "RBTX", "readycable", "readychain", "ReBeL", "ReCyycle", "reguse", "robolink", "Rohbot", "savfe", "speedigus", "superwise", "take the dryway", "tribofilament", "triflex", "twisterchain", "when it moves, igus improves", "xirodur", "xiros" en "yes" zijn wettelijk beschermde handelsmerken van igus® GmbH/Keulen in de Bondsrepubliek Duitsland en, indien van toepassing, in sommige andere landen. Dit is een niet-uitputtende lijst van handelsmerken (bijv. lopende handelsmerkaanvragen of geregistreerde handelsmerken) van igus GmbH of gelieerde ondernemingen van igus in Duitsland, de Europese Unie, de VS en/of andere landen of rechtsgebieden.

igus® GmbH benadrukt dat het geen producten verkoopt van de bedrijven Allen Bradley, B&R, Baumüller, Beckhoff, Lahr, Control Techniques, Danaher Motion, ELAU, FAGOR, FANUC, Festo, Heidenhain, Jetter, Lenze, LinMot, LTi DRiVES, Mitsubishi, NUM, Parker, Bosch Rexroth, SEW, Siemens, Stöber en alle andere drive-fabrikanten die worden genoemd op deze website. De producten die worden aangeboden door igus® zijn die van igus® B.V.