Kies uw leveringslocatie

De keuze van de land/regio-pagina kan invloed hebben op verschillende factoren zoals prijs, verzendopties en beschikbaarheid van producten.
Mijn contactpersoon
igus® B.V.

Bezoekadres:

Sterrenbergweg 9

3769 BS Soesterberg

+31(0)346 353 932
NL(NL)

Hoe duurzaam zijn motion plastics?

Kunststof is een veel besproken materiaal. We weten dat hoogwaardige polymeren een bijdrage kunnen leveren aan de bescherming van hulpbronnen en het milieu, en hebben dit tot centraal punt gemaakt van onze bedrijfsactiviteiten.
 
We kijken naar kunststoffen in drie fasen: tijdens hun productie, tijdens het gebruiken aan het einde van de levensduur van het product. Op deze pagina laten we u onze antwoorden zien omtrent de vraag van duurzaamheid, zowel voor wat betreft onze producten en in het dagelijkse leven bij igus. Nog niet alles is beantwoord, en voor sommige zaken, vooral met betrekking tot duurzame productie, werken we nog aan antwoorden en oplossingen.
Nog op te lossen:
  • Emissies van gassen en chemicaliën van de productie van grondstoffen 
  • Abrasie tijdens gebruik 
  • Afhankelijkheid van de fossiele grondstof olie
Doelen:
  • In 2025 willen we dat onze gebouwen en productie CO2-neutraal zijn.

Duurzame innovaties in 2023



Voorheen: Productie van kunststoffen en onderdelen

Diagram energiebalans staal, aluminium, kunststof

Energiebalans

De productie van 1 m³ kunststof kost ongeveer 50% minder energie dan die van 1 m³ staal of aluminium.
Grafiek olieverbruik van kunststoffen

Olieverbruik

De productie van hoogwaardige kunststoffen is verantwoordelijk voor slechts 0,5% van het wereldwijde olieverbruik.
RheinEnergie groene energie zegel

Energieverbruik

Alle elektriciteit die we kopen is groen en we reduceren het energieverbruik van onze machines en apparatuur. We kopen spuitgietmachines die 40% zuiniger zijn en vervangen de oude exemplaren. We hebben het energieverbruik in 2021 met 11% verminderd, terwijl we de productie-uren hebben verhoogd. 
Icoon cyclus

99% gerecyled

99% van onze afkeur bij de spuitgietproductie (gietkanalen, defecte onderdelen) wordt gerecycled en teruggevoerd naar het productieproces.
schoon igus

schoon igus

Om kunststof afval in onze productie te vermijden, hebben we onze machines en transportbanden geoptimaliseerd. We hebben verschillende maatregelen geïmplementeerd om het afvalpercentage (productieafval + verwerkt materiaal) in 2021 met 21% te verlagen.

Milieu- en klimaatcertificering

ISO 14001 norm voor milieubeheer

ISO 14001 norm voor milieubeheer

Om ons milieubeleid transparant en begrijpelijk te maken, zijn we sinds 2019 gecertificeerd volgens ISO-norm 14001, een internationaal erkende basis voor milieubeheersystemen. Dit helpt ons op onze weg naar een CO2-neutrale fabriek.
ISO 50001 belettering voor de fabriek van igus met voetafdruk

Energiemanagementstandaard ISO 50001:2018

Ons energiemanagementsysteem is gecertificeerd volgens internationale normen. Het hoofddoel van de ISO 50001 norm is bedrijven te helpen hun energiegerelateerde prestaties te verbeteren door systemen en processen op te zetten. 

Tijdens: Kunststoffen in gebruik

Smeermiddelvrij

Elk jaar vervuilt 27 miljoen ton vet het milieu. Onze kunststoffen hebben geen smering nodig.
Oliekan en wereldbol
50% van alle smeermiddelen die wereldwijd wordt verkocht komt in het milieu terecht. (Bron: M. P. Schneider, 2006)
Oliefles en drinkwaterflessen
1 liter olie verontreinigt 1.000.000 liter drinkwater. (Bron: Saskatchewan Association for Resource Recovery Corp., 2008)
Auto silhouet
1/3 van het totale brandstofverbruik van een auto wordt gebruikt voor het overwinnen van de wrijving in de motor, versnellingsbak, banden en remmen. (Bron: K. Holmberg, P. Andersson, A. Erdemir, 2012)
Wereldkaart met olievaten
De wereldwijde vraag voor smeermiddelen zal jaarlijks met 2 % toenemen, volgens de voorspellingen = 45,4 miljoen ton in 2019. (Bron: The Freedonia Group, 2015)
Duurzaamheid - producten met lange levensduur

Levensduur

Onze kunststoffen zijn geoptimaliseerd voor slijtage. Ze roesten niet en hopen geen vet en vuil op. Ze gaan langer mee en hoeven niet vaak vervangen te worden. Dankzij de talrijke tests in ons testlaboratorium kunnen we hun levensduur exact berekenen.
Duurzamer - minder gewicht

Lichtgewicht

Kunststoffen zijn lichter dan staal en besparen gewicht en daarmee ook energie die nodig is voor de beweging. In een vliegtuig komt dit neer op ca. 4 kg wanneer kunststof iglidur glijlagers worden toegepast in plaats van metalen gerolde lagers. Dit heeft weer een positief effect op het kerosineverbruik.
Duurzaamheid - minder wrijving

Energiebesparing

Onze polymeren zijn tribologisch geoptimaliseerd en kennen een geringe wrijving. Samen met het lagere gewicht, waarborgt dit dat er minder aandrijfenergie gebruikt hoeft te worden om een machine-onderdeel in een toepassing te bewegen.
Duurzaamheid - smart plastics

Voorspellend onderhoud

Componenten worden niet vervangen totdat ze het einde van hun levenscyclus hebben bereikt - dit is het idee achter ons smart plastics productassortiment. Sensoren geven slijtage aan en onderdelen worden vervangen indien echt nodig; grondstoffen worden zorgvuldig en rationeel gebruikt.
Duurzaamheid - vervangen van lagers

Vervangbare onderdelen

Het niet hoeven te vervangen van de hele applicatie wanneer slijtage optreedt was één van de belangrijkste ideeën toen we onze vervangingslagers ontwikkelden voor lineaire geleidingen. De rail wordt niet beschadigd en de lagerbehuizing kan opnieuw worden gebruikt. Dit bespaart grondstoffen - en resulteert tegelijkertijd in lagere kosten.
Duurzaamheid - iglidur N54

Biopolymeren

Met iglidur N54 hebben we een standaard glijlager ontwikkeld dat universeel kan worden ingezet en tot wel 54% bestaat uit hernieuwbare grondstoffen. Het lager van biopolymeer toont aan dat componenten duurzaam kunnen zijn en motiveert ons bij onze toekomstige productontwikkeling.

Na: Kunststoffen na gebruik

Klassieke recycling met chainge

Chainge-recyclingplatform

We recyclen technische kunststoffen - zowel van igus-producten als van andere fabrikanten. Wij sturen het materiaal naar onze productie- of recyclingpartners en u ontvangt een tegoedbon. Sinds 6/2023 hebben we meer dan 80.000 kg materiaal gerecycled. Ons unieke platform werd in september 2022 bekroond met de Rheinland Business Prize in de categorie "Duurzaamheid" en won in mei 2023 de recyclingwedstrijd "Going Circular" van de Kamer van Koophandel en Industrie van Keulen. 
Grafiek Hydro Plastic Recycling Solution

HydroPRS-recycling

We hebben €5 miljoen geïnvesteerd in Mura Technologie, een bedrijf dat de nieuwe technologie HydroPRS (Hydrothermal Plastic Recycling Solution) gebruikt om ongesorteerd kunststof afval binnen 30 minuten om te zetten in ruwe olie. Hierdoor worden hulpbronnen door middel van druk, temperatuur en water bespaard. De eerste industriële site werd gebouwd in Wilton International in Teesside, VK, en geopend op 26 oktober 2023. Het zal in 2024 in gebruik worden genomen. 


Aanplant van bomen


igus plant bomen

35.450

bomen
2023
igus plant bomen

11.001

Bomen
2022
igus plant bomen

23.104

bomen
2020-2021
Onze boomplantprojecten begonnen in 2020 als kerstcadeaus voor klanten en zijn sindsdien uitgegroeid tot een breed scala aan herbebossingsprojecten - niet alleen in Duitsland, maar wereldwijd. Van jonge boompjes tot grote stadsbomen, wij planten en verzorgen bomen en struiken in kleine en grote campagnes. Door nieuwe boomgebieden te creëren, willen we de CO2-vervuiling in de atmosfeer helpen verminderen en ons zelfverklaarde doel bereiken om CO2-neutraal te worden.

Projecten en initiatieven voor het behoud van hulpbronnen

Grafiek van het verwarmingsconcept

Ons verwarmingsconcept met afvalwarmte uit de productie

Verwarmen op gas, is dat wel nodig? Bij het productieproces komt veel warmte vrij, dus daar moet je wat mee kunnen doen? Hoe slagen we erin om de restwarmte te benutten? Dat is wat een team van igus-engineers zich afvroeg en het begon uit te proberen. Het resultaat: het concept voor een verwarming die de restwarmte van machines gebruikt. Het plan: op de vestiging in Keulen (D) geen gebouwen meer met gas verwarmen en het concept vrij ter beschikking stellen aan engineers en werktuigbouwkundigen, dus aan de industrie. We noemen het MHRS - Machine Heat Recovery System. 

Kunststof afval in een inzamelapparaat in de rivier en schoongemaakt Links: in de apparaten aangespoeld afval; rechts: na verzameling

Plastic Fischer - tegen kunststof afval in rivieren

Jaarlijks belandt 8 tot 12 miljoen ton plastic in de oceanen, grotendeels via rivieren. Plastic Fischer begint hier en verzamelt het afval in de rivieren, wat goedkoper is dan vissen in zee. Hoe werkt het project? Lokale mensen vissen met speciale apparaten het afval uit rivieren en krijgen daar een vast inkomen voor terug. Het ingezamelde plastic afval, dat grotendeels als niet-recyclebaar is geclassificeerd, wordt afgevoerd naar thermische verwerkingsinstallaties: het wordt verbrand met energieterugwinning. igus financiert de inzameling van in totaal 10.000 kg plastic afval. Voor de duur van de inzameling zouden zeker 34 mensen in Kanpur en Mangalore (India) een vast inkomen kunnen krijgen, en op sommige dagen zijn er meer mensen aan het werk. 

Afvalopvanginstallatie op de Rijn bij Keulen

Rijnoctopus ("Rheinkrake") – igus ondersteunt een drijvende afvalverwijderingsinstallatie

Elke dag drijft een ton afval via de Rijn de Noordzee in. Dat is een enorme hoeveelheid. K.R.A.K.E., een vereniging uit Keulen ("Krake" is het Duitse woord voor octopus) verzamelt al jaren afval in en rond de Rijn. In september 2022 zette het een grote stap voorwaarts met zijn drijvende afvalvanger. Aan de oppervlakte drijvend afval drijft in de passieve opvanginstallatie, die is ontworpen op basis van een installatie die op de Theems in Londen wordt gebruikt. De val wordt regelmatig geleegd en het afval op het land wordt geregistreerd door de leden van de vereniging. Het afval wordt wetenschappelijk geëvalueerd in samenwerking met de Universiteit van Bonn als onderdeel van een langetermijnonderzoek naar plastic afval in de Rijn.

schoon igus

clean igus – onze maatregelen om plastic afval te vermijden

Vroeger belandden nieuwe onderdelen van onze spuitgietmachines vaak op de vloer – en dus in de vuilnisbak – in plaats van in de inzamelcontainers. Afval stapelde zich op door de grote productieaantallen en de vele machines. Door onze machines en transportbanden op verschillende manieren te optimaliseren, konden we het afvalpercentage (productieafval + verwerkt materiaal) in 2021 met 21% verminderen: Gaten op kruispunten werden gedicht met magnetische folies, machines en opvangbakken werden voorzien van metalen platen en afdekkingen of deksels, en transportbanden werden gecentreerd en vastgezet; borstels en geleideplaten sturen onderdelen nu in het juiste pad, en vloermarkeringen en stopwiggen zorgen voor de juiste positie.

3D-afbeelding van een stopcontact voor walstroom

Het bestrijden van verontreinigende emissies in containerhavens door middel van walstroom

De draaiende dieselgeneratoren van containerschepen in de haven vormen een ernstig probleem. Zij stoten fijnstof, stikstof- en zwaveloxiden en CO2 met tonnen tegelijk uit in het milieu en de atmosfeer. In 2022 creëerden wij iMSPO, een mobiel stopcontact waarmee containerschepen gemakkelijk, snel en vooral flexibel van walstroom kunnen worden voorzien. Als het ook "groen is", dan is de weg naar de "emissievrije haven" vrij. 

Grondstofbesparende maatregelen over de hele wereld



CO2-voetafdruk igus

Update over de weg naar klimaatneutraliteit


In 2021 hebben we 31,2% minder CO2 uitgestoten dan in 2020. Dit is inclusief scope 1 en 2 emissies. De overgang naar groene stroom medio 2021 en naar klimaatneutraal gas in oktober 2021 speelde hierbij een belangrijke rol.
 
Wat is de scope? Ga naar het artikel in de igus blog



The termen "Apiro", "AutoChain", "CFRIP", "chainflex", "chainge", "chains for cranes", "ConProtect", "cradle-chain", "CTD", "drygear", "drylin", "dryspin", "dry-tech", "dryway", "easy chain", "e-chain", "e-chain systems", "e-ketten", "e-kettensysteme", "e-loop", "energy chain", "energy chain systems", "enjoyneering", "e-skin", "e-spool", "fixflex", "flizz", "i.Cee", "ibow", "igear", "iglidur", "igubal", "igumid", "igus", "igus improves what moves", "igus:bike", "igusGO", "igutex", "iguverse", "iguversum", "kineKIT", "kopla", "manus", "motion plastics", "motion polymers", "motionary", "plastics for longer life", "print2mold", "Rawbot", "RBTX", "readycable", "readychain", "ReBeL", "ReCyycle", "reguse", "robolink", "Rohbot", "savfe", "speedigus", "superwise", "take the dryway", "tribofilament", "triflex", "twisterchain", "when it moves, igus improves", "xirodur", "xiros" en "yes" zijn wettelijk beschermde handelsmerken van igus® GmbH/Keulen in de Bondsrepubliek Duitsland en, indien van toepassing, in sommige andere landen. Dit is een niet-uitputtende lijst van handelsmerken (bijv. lopende handelsmerkaanvragen of geregistreerde handelsmerken) van igus GmbH of gelieerde ondernemingen van igus in Duitsland, de Europese Unie, de VS en/of andere landen of rechtsgebieden.

igus® GmbH benadrukt dat het geen producten verkoopt van de bedrijven Allen Bradley, B&R, Baumüller, Beckhoff, Lahr, Control Techniques, Danaher Motion, ELAU, FAGOR, FANUC, Festo, Heidenhain, Jetter, Lenze, LinMot, LTi DRiVES, Mitsubishi, NUM, Parker, Bosch Rexroth, SEW, Siemens, Stöber en alle andere drive-fabrikanten die worden genoemd op deze website. De producten die worden aangeboden door igus® zijn die van igus® B.V.