Mijn contactpersoon
igus® B.V.

Bezoekadres

Sterrenbergweg 9

3769 BS Soesterberg

+31 346 353932
+31 346 353849

Two-component 3D printing – for even more durable 3D printed components


Wat is 2-component 3D printen?

2-componentenonderdelen combineren de voordelen van 2 verschillende materialen in één enkel onderdeel. Dit kunnen 2 verschillende filamenten zijn, een combinatie van 3D-printen en spuitgieten, of de combinatie van verschillende materialen zoals kunststof en metaal.
 
igus® tribo-filamenten hebben unieke en uitmuntende slijtvastheid en wrijvingscoëfficient. Echter werden andere 3D-printmaterialen geoptimaliseerd qua sterkte en rigiditeit. 2-componentprinten laat toe het tribo-filament te combineren met andere materialen in een onderdeel teneinde de mechanische eigenschappen te verbeteren zonder aan slijtvastheid in te boeten. Afhankelijk van de vereisten kan het tweede materiaal vrij gekozen worden - rigide of buigzaam om specifieke eigenschappen te creëren voor toepassingen als grijperoppervlaktes.  
 
Zo ontstaat een combinatie van spuitgieten en grotere geometrische vrijheid zonder de mechanische eigenschappen van de gespuitgiete onderdelen te verliezen.
 
Heeft u een toepassing die 2-componentenonderdelen vergt ? Ons 3D-printteam helpt u graag bij het verwezenlijken van uw project.  

Verstuur een projectaanvraag

Waar worden 2-componentenonderdelen toegepast?

haakse overbrenging

3D-geprinte haakse overbrenging

Een onderdeel waarmee krachten afgeleid worden, zijn hoge rigiditeit beschermt het gewricht tegen interferentie. De lageringspunten zijn zeer vlotlopend, duurzaam en slijtvast. Een goed combinatie is hier een structureel materiaal versterkt met glas of koolstofvezel zoals PET-CF en tribologisch geoptimaliseerd materiaal, bijvoorbeeld een van de igus® iglidur® tribo-filamenten.

Grijper

3D-geprinte grijper

De dynamische vereisten nopen dat het grijponderdeel zo licht mogelijk is, maar tegelijk van hoge buigsterkte, en dat deze stevig en tegelijk zachtjes grijpt. Terwijl de grijper zelf vervaardigd wordt uit een vezelversterkt filament, wordt voor het grijpoppervlak een buigzaam filament gebruikt met een hoge wrijvingscoëfficient die een stevige greep garandeert.  

Spindelondersteuning

3D-geprinte spindelondersteuningen

De aslagering moet hellingsfouten compenseren en schokken opvangen. Het iglidur® lagerelement can behuisd worden met een flexibel filament, zoals TPU met een oppervlaktehardhedi van 95 A.


Welke soorten 2-componentencombinaties bestaan er?

Hoe en met welke materialen kunnen iglidur® tribo-filamenten geconbineerd worden?

Vele materialen kunnen gebruikt worden en gecombineerd op de ene of de andere manier in 2-componentenprinten. Gelijkaardige filamenten (zoals materialen met dezelfde basispolymeer of gelijkaardige verwerkingstemperaturen) kunnen stevig met elkaar gebonden worden: de twee materialen versmelten met elkaar, waardoor de 2 fases van het component verbonden worden. Dit werkt echter niet meer, wanneer het verschil tussen de verwerkingstemparturen te groot wordt: dan kan één van de twee materialen dimensioneel instabiel worden tijdens de verwerking, of kan het zelfs blootgesteld worden aan schadelijke temperaturen. Om absoluut zeker te zijn van de verbinding, is een goede optie een gemengd ontwerp te maken waarin de twee fases gecombineerd worden, zodat ze niet kunnen worden gescheiden door niet-destructieve middelen.

2-componenten additieve productie

2-component 3D-printing

Combinatie van tribo-filamenten met vezelversterkte of flexibele filamenten

  • Lage wrijving, hoge sterkte
  • Slijtvast en flexibel voor contactoppervlakken.

Roller uit spuitgieten en en 3D-printen

Spuitgieten in combinatie met 3D-printen

Gespoten 3D-geprinte onderdelen

Complexe gespuitgiete onderdelen met 3D-geprinte inlassen mogelijk maken.

  • Ruimere keuze aan materialen, aangezien alle iglidur® materialen geselecteerd kunnen worden.


Waarom 3D printen bij igus?

Met 5 dedennia aan expertise in  slijtvaste onderdelen gemaakt uit smeringsvrije high-performance plastics,   creëert igus® nieuwe mogelijkheden in 3D-printen. Wij bieden  oplossingen specifiek ontwikkeld voor bewegende toepassingen, waarin gebruikelijke materialen al gauw hun limieten bereiken - onze plastics vertonen  een slijtvastheid die tot wel 50 keer hoger is dan die van standaard geprinte 3D-printmaterialen.
 
iglidur®  polymeren en de producten die hieruit vervaardigd zijn, worden uitvoerig getest op slijtage, wrijving en levensduur in ons   inhouse testlabo . De abrasieresistentie van 3D-geprinte onderdelen werd vele testen bewezen en gedocumenteerd: deze video toont een slijtagetest op een glijdend onderdeel van I180-tribofilament in vergelijking met een 3D-geprint onderdeel uit standaard ABS 3D-printmateriaal.


print2mold: snel geproduceerde en kostenefficiënte gespuitgiete onderdelen

Voor 2-componentenprinten en meer: print2mold, de igus® Rapid Tooling methode,  voorziet in slijtvaste onderdelen uit additieve productie, snel en eenvoudig uit iglidur® spuitgietplastics. Upload eenvoudigweg het 3D-model in de igus® 3D-printservice, kies het materiaal en het gewenste aantal, en bereken de kostprijs. Na een kleine controle en bevestiging door onze ingenieurs, worden uw onderdelen voorbereid voor verzending binnen de 10 dagen en uitgeleverd.

Snel geleverde gespuitgiete onderdelen uit 3D-geprinte gietvormen.

Industriële 3D printing at igus®

Industrieel 3D-printen
Meer weten over 3D-printen

Tribo-filamenten en laser-sintering poeder

Tribo-filamenten en laser-sintering poeder
Informatie over igilidur® filamenten

iglidur® materialen voor spuitgieten

Overzicht iglidur® materialen
Overzicht iglidur® materialen

Advies

Ik beantwoord graag uw vragen persoonlijk

Verzending en advies

Persoonlijk:

Maandag t/m vrijdag van 7.00 uur - 20.00 uur.
Op zaterdagen van 8.00 uur tot - 12.00 uur.

Online:

24h