Mijn contactpersoon
igus® B.V.

Bezoekadres

Sterrenbergweg 9

3769 BS Soesterberg

+31 346 353932
+31 346 353849

Intelligente 3D-geprinte slijtvaste onderdelen

Een glijelement gemaakt van het slijtvaste materiaal iglidur I150 met een bedrukte sensor. De belasting van het onderdeel en de overbelasting ervan kunnen worden gemeten.

Geïntegreerde sensoren geven onderhoud aan en waarschuwen voordat kritieke slijtage optreedt

De engineers van het igus 3D-printteam hebben nu een volgende grote stap gezet: sensoren worden in het tribo-onderdeel geprint via printen met meerdere materialen. Lang voordat het defect optreedt, geeft het aan dat een vervanging op handen is. Bovendien is het mogelijk een overbelasting te detecteren, zodat de machine onmiddellijk kan worden stopgezet en verdere schade aan het lagerpunt en de gehele machine kan worden voorkomen. Dit maakt voorspelbaar onderhoud mogelijk, ook voor speciale onderdelen, zodat de stilstandtijd van machines en de onderhoudswerkzaamheden kunnen worden beperkt. Dankzij additieve vervaardiging kunnen dergelijke intelligente 3D isense-componenten nu op een kosteneffectieve manier al vanaf vijf werkdagen worden geleverd.
 
3D isense is geschikt voor de vervaardiging van intelligente glijlagers, glijelementen, schroefspindels en alle andere speciale onderdelen die gevoelig zijn voor wrijving en slijtage.

Verstuur een projectaanvraag

3D-print isense - intelligent en slijtvast

Verbeter techniek

Verbeter techniek

 • Slijtvaste onderdelen met sensoren door middel van 3D-printen met meerdere materialen
 • Waarschuwing wanneer de slijtagelimiet is bereikt
 • Waarschuwing voor overbelasting treedt op ► Voorkom schade
 • Voorspelbare levensduur

Verlaag kosten

Verlaag kosten

 • Geen minimum orderwaarde, geen toolkosten
 • Verzendklaar in slechts 3 werkdagen of meer (op aanvraag)
 • Geen ongeplande stilstandstijd
 • Reduceer kosten van defecten

Bewijs

Bewijs

 • Getest in het igus testlaboratorium
 • Probeer het uit in uw eigen toepassing om het zelf te ervaren; igus biedt gratis samples aan van 3D isense componenten in de beta test fase.

Duurzaamheid

Duurzaamheid

 • Smering is niet nodig
 • 3D-printen: er is minder materiaal nodig omdat er geen
  afval of spruw is
 • igus  ondersteunt de circulaire economie van
  kunststoffen en investeert in chemische recycling.
  [Link pagenr="23192" title="Lees hier meer over het onderwerp plastic2oil." ]


Ontwikkeling

igus is sinds 2016 bezig met de ontwikkeling van intelligente slijtvaste onderdelen en past ze inmiddels toe in kabelrupsen, glijlagers en lineaire geleidingen. Bij het ontwerpen van deze slijtagesensoren hebben onze ontwikkelaars gebruik gemaakt van de 3D-printservice van igus voor slijtvaste onderdelen.
Zo werden via lasersintering speciale glijders vervaardigd uit iglidur I3; de intelligentie werd er nadien in een tweede processtap in verwerkt.
 
Dit heeft ertoe geleid dat de intelligente speciale onderdelen zeer complex en kostenintensief zijn wanneer zij in kleine aantallen worden geproduceerd, aangezien de stroomafwaartse bewerkingsstappen zeer specifiek zijn en op het individuele onderdeel zijn afgestemd. De 3D-print ontwikkelaars zijn deze uitdaging aangegaan en hebben een procedure bedacht om dergelijke intelligente slijtvaste onderdelen in één arbeidsgang via 3D-printen te vervaardigen. Nu er geen verdere bewerkingsstappen nodig zijn, kunnen intelligente speciale slijtvaste onderdelen al vanaf vijf werkdagen kostenefficiënt worden vervaardigd.

igus 3D print team ingenieurs van igus werken aan het onderzoek naar en de ontwikkeling van materialen en procedures voor de ontwikkeling van intelligente 3D-printcomponenten.
3D printen met sensoren Dankzij 3D-printen kan slijtvast volgens uw wensen worden ontworpen en intelligent worden gemaakt

Functie uitgelegd

Tijdens het drukken wordt de sensorlaag aangebracht op die delen van het onderdeel die belast zullen worden. Tijdens het gebruik wordt de elektrische weerstand van het sensormateriaal voortdurend gemeten, zodat een waarschuwing wordt gegeven voordat overbelasting optreedt of voordat de slijtagegrens wordt bereikt.
 
Op basis van de procedure voor het printen van meerdere materialen worden slijtvaste onderdelen met geïntegreerde sensorlagen ontwikkeld. De onderdelen zijn gemaakt van de slijtvaste filamenten iglidur I150 of iglidur I180 en een speciaal ontwikkeld elektrisch geleidend 3D printmateriaal dat goed hecht aan het tribofilament.
 
Momenteel zijn er twee toepassingsgebieden:
► Waarschuwing voordat overbelasting optreedt: Het elektrisch geleidend materiaal bevindt zich tussen de slijtlagen. Als de belasting verandert, verandert ook de weerstand. Om de belastingsgrenzen te bepalen, moet het lager dienovereenkomstig worden gekalibreerd. 
► Bereiken van de slijtagegrens: de geleidende weg bevindt zich in het glijoppervlak, de slijtage wordt gemeten via de verandering van de weerstand.  
 
Word beta-tester en probeer 3D isense gratis uit: wij bieden tien geselecteerde klanten de mogelijkheid van gratis samples met intelligente speciale onderdelen.  

Stuur ons uw project en word een beta testert

Meer smart plastics® oplossingen in het igus productassortiment


Waarom 3D-printen bij igus?

Onze additieve vervaardiging is gebaseerd op  5 decennia ervaring in de industriële vervaardiging van slijtvaste onderdelen uit zelfsmerende hoogwaardige polymeren voor ontelbare klanten over de hele wereld. Met de speciaal voor 3D-printing ontwikkelde verbindingen is het nu mogelijk om snel en zonder gereedschapskosten prototypes, speciale onderdelen en kleine volumes te vervaardigen.  iglidur filamenten en SLS poeder zijn vele malen slijtvaster dan reguliere 3D printing materialen - ze staan op hetzelfde niveau als iglidur glijlagers gemaakt met de spuitgietmethode. Dit illustreert hun geschiktheid voor industrieel gebruik als onderdelen met een lange levensduur en een groot prestatievermogen.
 
Naast divers inzetbare materialen met tribologische eigenschappen, leveren wij speciale oplossingen met FDA-conformiteit, ESD-bescherming en brandvertraging, alsook geavanceerde fabricagetechnologieën zoals multi-materiaal printen en 3D-printen met ingebouwde sensoren voor voorspelbaar onderhoud. Onze materialen kunnen in de webshop worden gekocht voor verdere zelfstandige verwerking of onderdelen kunnen via onze online 3D-printservice met slechts enkele muisklikken worden besteld door middel van een STEP-file. De goederen worden gewoonlijk binnen 1 tot 3 dagen verzonden.  
 
De iglidur 3D print polymeren worden uitvoerig getest in het eigen igus testlab met betrekking tot slijtage en wrijving, waardoor de levensduur van iglidur 3D geprinte componenten, bijvoorbeeld in de vorm van tandwielen of glijlagers, vooraf online berekend kan worden. Naast speciale polymeren bieden wij een gespecialiseerde advies-service, praktische online hulpmiddelen en configuratoren, leer- en bijscholingsmateriaal, evenals gratis samples van onze materialen en de daarmee vervaardigde onderdelen.