Mijn contactpersoon
igus® B.V.

Bezoekadres

Sterrenbergweg 9

3769 BS Soesterberg

+31 346 353932
+31 346 353849

Kosten-effectieve en op maat gemaakte componenten dankzij 3D-geprinte spuitgietmatrijzen

Spuitgietmatrijzen worden tegenwoordig voornamelijk van hoogwaardig staal gemaakt en verdienen zich pas terug bij grote aantallen. igus® biedt een alternatief; technologie die gebruik maakt van 3D-geprinte spuitgietmatrijzen, welke tot wel 80% van uw kosten kunnen besparen. Maak uw individuele onderdelen van high performance kunststoffen snel en voordelig, zelfs in kleine aantallen. U kunt kiezen uit één van de 50 bestaande iglidur® materialen, of het nu een hoge-temperatuur- of heavy duty toepassing is.

Voordelen van spuitgietmatrijzen uit de 3D-printer

Door middel van 3D printen van spuitgietmatrijzen, kan igus® snel en kosten-effectief onderhoudsvrije kunststof glijlagers en andere slijtdelen leveren met de gewenste vorm en het gewenste materiaal. Voor eenvoudige vormen is het onderdeel al verzendklaar vanaf 4 dagen. Afhankelijk van het gekozen iglidur® materiaal, wordt het juiste 3D-printproces en spuitgietmatrijsmateriaal geselecteerd zodat de matrijs snel kan worden geproduceerd en direct kan worden ingezet in onze spuitgietmachines. Vanwege de speciale materiaaleigenschappen, zijn de geselecteerde matrijsmaterialen bestand tegen de hoge temperaturen van het spuitgietproces zodat er tot wel 500 onderdelen geproduceerd kunnen worden met één 3D geprinte matrijs.

3D-geprinte spuitgietmatrijs met glijlager

3D-geprinte spuitgietmatrijs met glijlager

 

Waarom 3D-geprinte matrijzen?

Spuitgietmachines in igus®-fabriek

Spuitgietmachines in de igus®-fabriek

 

Met behulp van 3D-printen, kunnen spuitgietmatrijzen worden geproduceerd tegen tot wel 80% lagere kosten. Het gevolg is dat 3D-geprinte matrijzen vooral interessant zijn voor kleine series en monsters. Ze kunnen worden besteld voor een aantal van 1 of meer. Het complete iglidur® programma van 50 materialen is beschikbaar voor de onderhoudsvrije kunststof lagers die op deze manier zijn geproduceerd. Daaruit wordt het geschikte materiaal geselecteerd voor uw toepassing (bijv. iglidur® G - de all-rounder, iglidur® X) voor een continue applicatietemperatuur van tot wel 250°C en nog veel meer).

Wanneer zijn 3D-geprinte spuitgietmatrijzen vooral de moeite waard vergeleken met direct 3D-printen?

Wanneer pre-productie onderdelen effectief geproduceerd moeten worden en tegen lagen kosten van het originele materiaal, dan zijn 3D-spuitgietmatrijzen heel geschikt omdat de materiaaleigenschappen van de onderdelen die zijn gemaakt met de 3D-geprinte matrijs en de latere serie-componenten uit een conventionele matrijs sterk op elkaar lijken. Hoewel glijlagermaterialen speciale eigenschappen moeten hebben (bijv. geleidbaarheid, onderwater gebruikt, KTW-conformiteit, hoge temperaturen, etc.) en niet verwerkt kunnen worden in de 3D-printer, zijn 3D-geprinte spuitgietmatrijzen de juiste keuze.

Op maat gemaakte glijlagers

Op maat gemaakte glijlagers

 

Zijn er gevallen wanneer direct 3D-printen geschikter is?

3D-printer met igus®-filament

Een 3D-printer print speciale vormen met igus®-filamenten

 

Bijvoorbeeld wanneer de levering extreem snel moet zijn - 24-uur tot maximaal 3 dagen. Tevens geldt, hoe complexer het component, des te voordeliger het is componenten direct in 3D te printen. Vanwege de matrijsloze productie veroorzaakt complexiteit geen extra kosten. Voor kleine componenten onder de 5 g, ongeacht of ze complex of eenvoudig zijn, kan 3D-printen de meest kosten-effectieve methode zijn - zelfs bij hoeveelheden van 1000 tot enkele duizenden stuks. Voor 3D-printen kunt u gebruik maken van de igus® 3D printservice voor het online en snel bestelen van uw op maat gemaakte speciale componenten. iglidur® high-performance kunststoffen zijn ook leverbaar als filamenten voor 3D-printen en zijn vooral geschikt voor bewegende toepassingen vanwege hun hoge abrasiebestendigheid en zeer gunstige frictie-coëfficiënten.

Heeft u vragen?

Wij geven u graag persoonlijk antwoord

U kunt ons telefonisch bereiken op: +49 2203 9649 8254

Ga naar de igus® 3D printservice

Logo 3D printservice  

Gebruik nu de igus® 3D printservice voor het printen van componenten voor uw applicatie.

Advies

Ik beantwoord graag uw vragen persoonlijk

Verzending en advies

Persoonlijk:

Maandag t/m vrijdag van 7.00 uur - 20.00 uur.
Op zaterdagen van 8.00 uur tot - 12.00 uur.

Online:

24h