Kies uw leveringslocatie

De keuze van de land/regio-pagina kan invloed hebben op verschillende factoren zoals prijs, verzendopties en beschikbaarheid van producten.
Mijn contactpersoon
igus® B.V.

Bezoekadres:

Sterrenbergweg 9

3769 BS Soesterberg

+31(0)346 353 932
NL(NL)

igus® investeert in de chemische recycling van Mura Technology Limited


HydroPRS technologie wint grondstoffen uit kunststof afval in 30 minuten

Elk jaar belandt acht miljoen ton plastic in de wereldzeeën. Deze verloren hulpbronnen zijn ongeveer 80 miljard dollar waard. Het probleem is dat tot nu toe het meeste plastic wordt verbrand (slechts 14% wordt gerecycled). Overal ter wereld blijft het gemengde afval altijd over. Bij niet-technische kunststoffen is dit 100 tot 1000 keer zoveel als bij technische kunststoffen. Mura Technology Limited biedt nieuwe oplossingen voor chemische recycling.

De Hydrothermal Plastic Recycling Solution (HydroPRS) werd in 2007 ontwikkeld en meer dan tien jaar getest in een proeffabriek in Australië. Met HydroPRS kan klassiek niet-recyclebaar plastic afval binnen 30 minuten weer worden omgezet in olie. De methode is veel efficiënter dan het winnen van fossiele olie en bespaart tot wel vijf vaten per ton verwerkt plastic afval. Alleen water, hoge temperaturen en druk worden gebruikt om de cellen te scheiden en weer in elkaar te zetten. Slechts één fabriek kan 20.000 ton plastic per jaar verwerken, wat de CO2-uitstoot met 28.180 ton vermindert. Dat is het jaarlijkse verbruik van 5983 auto's en de jaarlijkse energiebehoefte van 4914 huishoudens. En de capaciteit van de fabriek moet op de lange termijn verdrievoudigd worden. 
HydroPRS

Traditionele kunststofrecycling versus recycling met HydroPRS

Diagram traditionele kunststof recycling Voor traditionele kunststofrecycling - ook gebruikt door igus in het Chainge-programma - moet al het afval worden gesorteerd op basis van de bestanddelen voordat het wordt versnipperd. Het granulaat kan vervolgens worden gebruikt voor het maken van nieuwe polymeer producten middels de spuitgietmethode of door extrusie.
Diagram Cat-HTR technologie De HydroPRS-technologie bespaart grondstoffen door ongesorteerd plastic afval binnen 30 minuten om te zetten in olie. De ruwe olie kan later worden gebruikt als smeervet of was of bij de productie van nieuw kunststof granulaat van hoge kwaliteit. HydroPRS kan ook worden gebruikt bij meerlaagse gemengde kunststoffen om ze om te zetten in gerecyclede koolwaterstofgrondstoffen die zo goed als nieuw zijn. Anders zijn deze kunststoffen zeer moeilijk te scheiden en worden ze meestal verbrand. Met de HydroPRS-technologie kan hetzelfde materiaal zo vaak als nodig worden gerecycled, waardoor het nog milieuvriendelijker wordt. De CO2-uitstoot is met HydroPRS ongeveer 80% lager dan met normale verbranding, zoals blijkt uit een onafhankelijke levenscyclusanalyse van WMG aan de Universiteit van Warwick.  

igus ondersteunt de circulaire economie van kunststoffen

In de toekomst zal chemische recycling schitteren waar conventionele recycling zijn grenzen bereikt. Om Mura in de opstartfase te ondersteunen en de technologie naar een wereldwijde doorbraak te helpen, investeerde igus in januari 2020 4 miljoen pond (4,7 miljoen euro) en verhoogde het zijn investering tot een totaal van 5 miljoen euro in maart 2021. Dankzij deze steun en de oprichting en uitbreiding van andere partnerschappen kon Mura beginnen  met de bouw van de eerste commerciële HydroPRS-fabriek, die wordt opgezet op het industrieterrein Wilton International in Teesside in het noordoosten van Engeland.

In april 2021 werd Dow Chemical, 's werelds op een na grootste chemiebedrijf, een andere partner. De samenwerking zal de opschaling van Mura's geavanceerde recycling proces verder stimuleren: Dow zal de nieuw geëxtraheerde grondstoffen gebruiken voor het ontwikkelen van nieuwe kunststoffen voor verpakking van levensmiddelen en andere verpakkingsproducten die uiteinden terug zullen worden gevoed in de wereldwijde toevoerketens.

Het proces is als volgt gepland: afvalverwerkingsbedrijven leveren het kunststof afval aan om hun recyclingdoelen te halen. Olie wordt dan verkregen tegen een prijs die vergelijkbaar is met die van fossiele olie. In de eerste fase worden er in totaal vier katalytische hydrothermische reactoren gebouwd in Teesside, voor het verwerken van meer dan 80.000 metrische ton kunststof afval elk jaar. Er zijn meer fabrieken gepland in Duitsland, de VS, Azië en elders.
De video toont het HydroPRS olie-extractieproces

Video van de grote bouwplaats in Engeland

Voortgang bouw eerste fabriek

In april 2021 is Mura Technology Ltd. begonnen met de bouw van de eerste grootschalige fabriek voor de recycling van ongesorteerd plastic afval in Engeland. De eerste installatie ter plaatse vond plaats op 15 juli 2022. Op 26 oktober 2023 vond de feestelijke opening plaats, waarbij investeerders, partners en supporters de faciliteit voor het eerst konden bekijken. Deze zal in 2024 in gebruik worden genomen.



The termen "Apiro", "AutoChain", "CFRIP", "chainflex", "chainge", "chains for cranes", "ConProtect", "cradle-chain", "CTD", "drygear", "drylin", "dryspin", "dry-tech", "dryway", "easy chain", "e-chain", "e-chain systems", "e-ketten", "e-kettensysteme", "e-loop", "energy chain", "energy chain systems", "enjoyneering", "e-skin", "e-spool", "fixflex", "flizz", "i.Cee", "ibow", "igear", "iglidur", "igubal", "igumid", "igus", "igus improves what moves", "igus:bike", "igusGO", "igutex", "iguverse", "iguversum", "kineKIT", "kopla", "manus", "motion plastics", "motion polymers", "motionary", "plastics for longer life", "print2mold", "Rawbot", "RBTX", "readycable", "readychain", "ReBeL", "ReCyycle", "reguse", "robolink", "Rohbot", "savfe", "speedigus", "superwise", "take the dryway", "tribofilament", "triflex", "twisterchain", "when it moves, igus improves", "xirodur", "xiros" en "yes" zijn wettelijk beschermde handelsmerken van igus® GmbH/Keulen in de Bondsrepubliek Duitsland en, indien van toepassing, in sommige andere landen. Dit is een niet-uitputtende lijst van handelsmerken (bijv. lopende handelsmerkaanvragen of geregistreerde handelsmerken) van igus GmbH of gelieerde ondernemingen van igus in Duitsland, de Europese Unie, de VS en/of andere landen of rechtsgebieden.

igus® GmbH benadrukt dat het geen producten verkoopt van de bedrijven Allen Bradley, B&R, Baumüller, Beckhoff, Lahr, Control Techniques, Danaher Motion, ELAU, FAGOR, FANUC, Festo, Heidenhain, Jetter, Lenze, LinMot, LTi DRiVES, Mitsubishi, NUM, Parker, Bosch Rexroth, SEW, Siemens, Stöber en alle andere drive-fabrikanten die worden genoemd op deze website. De producten die worden aangeboden door igus® zijn die van igus® B.V.