Kies uw leveringslocatie

De keuze van de land/regio-pagina kan invloed hebben op verschillende factoren zoals prijs, verzendopties en beschikbaarheid van producten.

Mijn contactpersoon
igus® B.V.

Modemweg 37c

3821 BS Amersfoort

+31(0)346 353 932
NL(NL)

Pers

Hebt u vragen? Hebt u materiaal nodig?
U kunt hier actuele persinformatie en persklaar beeldmateriaal downloaden.
Natuurlijk kunt u ons ook bellen, e-mailen of faxen!
 
PerscontactWilt u zich abonneren op onze nieuwsbrief?

Persberichten op onderwerp

igus partner Mura Technology plant zijn eerste fabriek voor chemische recycling in Duitsland29-11-2022

In Böhlen, Saksen, zal tot 120.000 ton kunststofafval per jaar worden gerecycled tot olie

Het Britse bedrijf Mura Technology begint in Saksen aan een nieuw hoofdstuk op het gebied van moderne kunststofrecycling. De eerste fabriek in Duitsland voor chemische recycling met een capaciteit van maximaal 120.000 ton per jaar zal in Böhlen worden gebouwd. Wat is er zo speciaal aan? Het transformeert meerlagige gemengde kunststoffen, die vroeger als onmogelijk te scheiden werden beschouwd en in de verbrandingsoven belandden, in olie die kan worden gebruikt om nieuwe producten te maken. Dit is een belangrijke stap om waardevolle kunststoffen in de circulaire economie te houden en het milieu te beschermen.


Terwijl de Duitsers wereldkampioen recycling zijn, wordt volgens het WWF, een natuurbeschermingsorganisatie, jaarlijks nog steeds 1,6 miljoen ton kunststof afval ter waarde van 3,8 miljard euro verbrand. De reden is dat ongemengde recycling tot nu toe vrijwel onmogelijk was o mdat veel producten, zoals folies van voedselverpakkingen, bestaan uit verschillende kunststoffen die niet mechanisch kunnen worden gescheiden. Een nieuw type recyclinginstallatie moet hierin verandering brengen. Mura Technology, een Brits recyclingbedrijf, zal dit in samenwerking met het Amerikaanse chemiebedrijf en kunststoffabrikant Dow bouwen op de locatie van Dow in Böhlen in het district Leipzig. Het wordt de eerste fabriek van dit type in Duitsland.

HydroPRS maakt van kunststof weer olie
Het speciale kenmerk van de fabriek in Böhlen is een nieuw type chemische recycling, Hydrothermal Plastic Recycling Solution (HydroPRS) genaamd. HydroPRS maakt van kunststoffen olie met behulp van slechts water, hitte en druk en het duurt slechts 30 minuten. De olie kan vervolgens worden gebruikt om kunststof granulaat van hoge kwaliteit te produceren voor gloednieuwe kunststof producten. Hierdoor kan hetzelfde materiaal zelfs herhaaldelijk worden gerecycleerd. "De uitvinding van Mura Technology gaat verder dan de grenzen van vertrouwde chemische recycling," zegt Frank Blase, CEO van igus. "De HydroPRS-technologie opent nieuwe mogelijkheden om van kunststof zonder veel energie een oliebron met hoge opbrengst te maken." In 2020 investeerde igus als eerste bedrijf in de sector ongeveer vijf miljoen euro in Mura Technology, een start-up, om de technologie aan een doorbraak te helpen. Ongeveer anderhalf jaar later werd ook KBR, een toonaangevende internationale leverancier van wetenschappelijke, technologische en technische oplossingen, partner. Nu zijn er andere partners, waaronder Dow, Chevron Phillips Chemical en LG Chemical. Mura ontving onlangs ook een aanvullende strategische investering van Dow voor de verdere ontwikkeling van extra HydroPRS-fabrieken in de VS en Europa. Het partnerschap wil tegen 2030 600.000 ton meer recyclingcapaciteit creëren.

Kunststof recyclingfabriek met een capaciteit van 120.000 ton per jaar
De bouw van de kunststofrecyclingfabriek in Böhlen begint in 2023 en de fabriek zal naar verwachting in 2025 operationeel zijn. De recyclingcapaciteit bedraagt ongeveer 120.000 ton plastic per jaar. Over de hele wereld zullen meer fabrieken worden gebouwd - in Azië, de VS en Engeland. Mura Technology zet momenteel de eerste commerciële HydroPRS-installatie op in Teeside in het noordoosten van Engeland. Deze zal in de eerste helft van 2023 in gebruik worden genomen en jaarlijks meer dan 24.000 ton kunststof recyclen. Verwacht wordt dat alle fabrieken wereldwijd tegen 2030 een jaarlijkse capaciteit van 100.000.000 ton zullen bereiken.

igus stimuleert de circulaire economie voor kunststoffen
igus ondersteunt de recyclinginnovatie van Mura Technology sinds de beginfase omdat de motion plastics specialist als doel heeft de circulaire economie van kunststoffen te bevorderen. Mechanische recycling bestaat al meer dan 50 jaar. Het bedrijf gebruikt 99% van het kunststof afval dat in productie wordt gegenereerd als nieuw granulaat voor spuitgietmachines. In 2019 introduceerde igus tevens chainge, een recyclingprogramma voor versleten kabelrupsen. In 2022 werd 's werelds eerste kabelrups volledig van gerecycled materiaal gemaakt, evenals een assortiment glijlagers van geregranuleerd productieafval. Met zijn partner mtrl ontwikkelt igus ook een stevige kunststof fiets voor stedelijke mobiliteit, waarvan het frame en de wielen uit kunststof afval kunnen worden gemaakt. Kunststof afval op stortplaatsen over de hele wereld kan daarom worden omgezet in een waardevolle hulpbron.


The termen "Apiro", "AutoChain", "CFRIP", "chainflex", "chainge", "chains for cranes", "ConProtect", "cradle-chain", "CTD", "drygear", "drylin", "dryspin", "dry-tech", "dryway", "easy chain", "e-chain", "e-chain systems", "e-ketten", "e-kettensysteme", "e-loop", "energy chain", "energy chain systems", "enjoyneering", "e-skin", "e-spool", "fixflex", "flizz", "i.Cee", "ibow", "igear", "iglidur", "igubal", "igumid", "igus", "igus improves what moves", "igus:bike", "igusGO", "igutex", "iguverse", "iguversum", "kineKIT", "kopla", "manus", "motion plastics", "motion polymers", "motionary", "plastics for longer life", "print2mold", "Rawbot", "RBTX", "readycable", "readychain", "ReBeL", "ReCyycle", "reguse", "robolink", "Rohbot", "savfe", "speedigus", "superwise", "take the dryway", "tribofilament", "triflex", "twisterchain", "when it moves, igus improves", "xirodur", "xiros" en "yes" zijn wettelijk beschermde handelsmerken van igus® GmbH/Keulen in de Bondsrepubliek Duitsland en, indien van toepassing, in sommige andere landen. Dit is een niet-uitputtende lijst van handelsmerken (bijv. lopende handelsmerkaanvragen of geregistreerde handelsmerken) van igus GmbH of gelieerde ondernemingen van igus in Duitsland, de Europese Unie, de VS en/of andere landen of rechtsgebieden.

igus® GmbH benadrukt dat het geen producten verkoopt van de bedrijven Allen Bradley, B&R, Baumüller, Beckhoff, Lahr, Control Techniques, Danaher Motion, ELAU, FAGOR, FANUC, Festo, Heidenhain, Jetter, Lenze, LinMot, LTi DRiVES, Mitsubishi, NUM, Parker, Bosch Rexroth, SEW, Siemens, Stöber en alle andere drive-fabrikanten die worden genoemd op deze website. De producten die worden aangeboden door igus® zijn die van igus® B.V.