Kies uw leveringslocatie

De keuze van de land/regio-pagina kan invloed hebben op verschillende factoren zoals prijs, verzendopties en beschikbaarheid van producten.

Mijn contactpersoon
igus® B.V.

Modemweg 37c

3821 BS Amersfoort

+31(0)346 353 932
NL(NL)

Pers

Hebt u vragen? Hebt u materiaal nodig?
U kunt hier actuele persinformatie en persklaar beeldmateriaal downloaden.
Natuurlijk kunt u ons ook bellen, e-mailen of faxen!
 
PerscontactWilt u zich abonneren op onze nieuwsbrief?

Persberichten op onderwerp

Confrontatie in het testlaboratorium: kunststof kogellagers strijden tegen metalen lagers in de zoutwatertest16-5-2019

De testwinnaar xiros is tot wel 60% lichter en 40% kosteneffectiever dan de metalen versie

In Keulen exploiteert het bedrijf igus 's werelds grootste testlaboratorium op het gebied van bewegende toepassingen. Elk jaar worden er meer dan 12.000 tribologische testen uitgevoerd bij de motion plastics specialist. Deze omvatten tests waarbij het gebruik van een breed scala aan materialen wordt onderzocht onder de meest uiteenlopende omstandigheden in realistische testen. Deze keer: xiros geflensde kogellagers en metalen lagers in zout water. Door het gebruik van smeermiddelvrije en onderhoudsvrije tribo kunststoffen, was het xiros lager zeer overtuigend in het experiment.

De engineers van het igus testlaboratorium vulden een container met zeewater en verwarmden dit tot 80 °C. Vervolgens werden twee lagers gedurende 120 uur hierin geplaatst: een klassieke 2-gats flenslager gemaakt van metaal en een xiros flenslager gemaakt van xirodur B180, een high-performance kunststof die over de jaren is geoptimaliseerd door igus qua slijtage en mediabestendigheid. Beide lagers werden niet volledig afgedekt in de test, maar aan de lucht blootgesteld om het corrosie-effect op te wekken.

Het metalen lager begint na enkele uren te corroderen
Het uiteindelijke testresultaat sprak boekdelen. Na slechts enkele uren begon het metalen lager te corroderen. Aan het einde van de test waren significante roestsporen zichtbaar op alle lagercomponenten. In tegenstelling tot het lager van kunststof. Het xiros flenskogellager was onaangetast, zelfs na 120 uur in het agressieve zoute water en de hoge temperaturen. Er is geen sprake van verkleuring en geen spoortje roest te bekennen. Een duidelijk voordeel, vooral in cleanroom toepassingen en gebruik in levensmiddelen voor medische technologie, waar roest een hygiëne-risico vormt. De xiros kogellagers bestaan doorgaans uit vier componenten: de binnen- en buitenringen, alsmede de kooien gemaakt van kunststof en de kogels gemaakt van roestvast staal of glas. In tegenstelling tot metalen lagers, maken de slijtvaste polymeer lagers een zeer soepele en hygiënische droge werking mogelijk. Zonder een druppel smeerolie. Ook zijn ze onderhoudsvrij. Hun lange levensduur kan gemakkelijk online worden berekend. Daarnaast zijn kunststof lagers elektrisch isolerend, bestand tegen temperaturen van -40 tot +80 °C, niet magnetisch, 60% lichter en tot wel 40% kosteneffectiever dan vergelijkbare metalen lagers. Ze zijn geschikt voor het absorberen van gemiddelde belastingen en genieten vanwege hun betrouwbaarheid al jaren de voorkeur van klanten wereldwijd. Denk hierbij aan toepassingen in transportbanden, labelling-, handling-, verpakkingsmachines en in vulmachines.


The termen "Apiro", "AutoChain", "CFRIP", "chainflex", "chainge", "chains for cranes", "ConProtect", "cradle-chain", "CTD", "drygear", "drylin", "dryspin", "dry-tech", "dryway", "easy chain", "e-chain", "e-chain systems", "e-ketten", "e-kettensysteme", "e-loop", "energy chain", "energy chain systems", "enjoyneering", "e-skin", "e-spool", "fixflex", "flizz", "i.Cee", "ibow", "igear", "iglidur", "igubal", "igumid", "igus", "igus improves what moves", "igus:bike", "igusGO", "igutex", "iguverse", "iguversum", "kineKIT", "kopla", "manus", "motion plastics", "motion polymers", "motionary", "plastics for longer life", "print2mold", "Rawbot", "RBTX", "readycable", "readychain", "ReBeL", "ReCyycle", "reguse", "robolink", "Rohbot", "savfe", "speedigus", "superwise", "take the dryway", "tribofilament", "triflex", "twisterchain", "when it moves, igus improves", "xirodur", "xiros" en "yes" zijn wettelijk beschermde handelsmerken van igus® GmbH/Keulen in de Bondsrepubliek Duitsland en, indien van toepassing, in sommige andere landen. Dit is een niet-uitputtende lijst van handelsmerken (bijv. lopende handelsmerkaanvragen of geregistreerde handelsmerken) van igus GmbH of gelieerde ondernemingen van igus in Duitsland, de Europese Unie, de VS en/of andere landen of rechtsgebieden.

igus® GmbH benadrukt dat het geen producten verkoopt van de bedrijven Allen Bradley, B&R, Baumüller, Beckhoff, Lahr, Control Techniques, Danaher Motion, ELAU, FAGOR, FANUC, Festo, Heidenhain, Jetter, Lenze, LinMot, LTi DRiVES, Mitsubishi, NUM, Parker, Bosch Rexroth, SEW, Siemens, Stöber en alle andere drive-fabrikanten die worden genoemd op deze website. De producten die worden aangeboden door igus® zijn die van igus® B.V.