Mijn contactpersoon
igus® B.V.

Bezoekadres

Sterrenbergweg 9

3769 BS Soesterberg

+31 346 353932
+31 346 353849

Pers

Hebt u vragen? Hebt u materiaal nodig?
U kunt hier actuele persinformatie en persklaar beeldmateriaal downloaden.
Natuurlijk kunt u ons ook bellen, e-mailen of faxen!
 
PerscontactWilt u zich abonneren op onze nieuwsbrief?

Persberichten op onderwerp

Voor het leven na het bondskanselierschap: een servicerobot als hulp in de keuken3-4-2019

Bondskanselier Angela Merkel bekijkt bij igus op de Hannover Messe de toekomst van de automatisering

Prominent bezoek op de igus stand: bondskanselier Dr. Angela Merkel en de Zweedse minister-president Stefan Löfven bezochten op de eerste dag van de Hannover Messe de stand van de motion plastics specialist uit Keulen. In het middelpunt van de belangstelling: voordelige "Robotica made in Germany".

Op de Hannover Messe, 's werelds grootste beurs voor automatisering en Industrie 4.0, wierp de bondskanselier een blik in de toekomst. Want de getoonde service-robotarm kon al snel op afroep de vaat drogen en de tafel dekken. "Wij willen dat de bondskanselier ook na haar tijd in functie de service krijgt die zij kreeg toen ze bondskanselier was. Daardoor krijgt ze meer tijd voor andere dingen, bijvoorbeeld om politieke of wetenschappelijke boeken te schrijven" denkt directeur Frank Blase met een knipoog. "Binnen één tot twee jaar is een dergelijke robot klaar voor serieproductie en betaalbaar." igus maakt gebruik van de Hannover Messe, om met klanten uit de wereld van de huishoudelijke apparaten in gesprek te raken. De servicerobot is een belangrijk onderwerp voor de toekomst in de deze sector.

motion plastics houden wereldwijd toepassingen in beweging
Om de robot voor elk huishouden betaalbaar te maken, baseert igus GmbH zich bij aandrijvingen, gewrichten en verbindingen op haar al 50 jaar uitgeoefende pionierswerk op het gebied van motion plastics technologieën. Dat zijn in principe de zelf ontwikkelde smering- en onderhoudsvrije hoogwaardige kunststoffen. Daarbij komen steeds producten naar voren die voordeliger zijn en tegelijk een lange levensduur hebben. Het in Keulen Porz-Lind gevestigde familiebedrijf is met 4.150 medewerkers en een jaaromzet van in totaal € 748 miljoen een wereldwijd leidende fabrikant van kabelrups-systemen, flexibele kabels en polymeer glijlagers. Momenteel waagt igus zich echter elk jaar in nieuwe industrietakken. De laatste keren ging dat om het 3D-printen van slijtdelen met online berekenbare levensduur of smeermiddelvrij kogellagers gemaakt van hoogwaardige polymeren. Volgens een studie van de RWTH Aken kan wereldwijd door het wegvallen van smeermiddelen meer dan 35 miljoen ton smeerolie per jaar worden bespaard. Tegelijkertijd is voor de productie van polymeren ca. 50% minder energie nodig dan voor staal en 70% minder dan voor aluminium.

Hoogwaardige kunststoffen worden high-tech componenten
motion plastics ontwikkelen zich daarbij steeds meer tot high-tech componenten. "smart plastics“ noemt igus producten die zichzelf tijdens bedrijf bewaken en de klant informeren hoe lang ze het nog volhouden. Al voorafgaand aan het gebruik kan de klant middels een online simulatie de oplossing met de beste prijs-levensduur-verhouding uitzoeken. Enorme investeringen in de digitalisatie helpen nu ook bij de toetreding tot de robotica industrie. Samen met 16 andere partners uit de sector presenteert igus op de Hannover Messe als wereldpremière het RBTX.com platform, dit platform brengt aanbieders en gebruikers van low-cost robotica bij elkaar. Gebruikers kunnen online een automatiserings-oplossing samenstellen die voldoet aan hun eisen en past binnen het budget. Aanbieders van robotica-componenten krijgen de mogelijkheid om op deze marktplaats hun producten aan een groter publiek aan te bieden. igus zet in op de dynamiek van de robotica-community bij de gemeenschappelijke ontwikkeling van nieuwe low-cost concepten. "De keukenrobot moet uiteindelijk uiterlijk over twee jaar in het huishouden van Dr. Merkel aan de slag kunnen“, aldus Frank Blase.

De video van het bezoek is hier beschikbaar:

https://youtu.be/dQKd2KWivcI

https://fileexchange.igus.net/Download.aspx?GUID=daf5eb2e-a674-45fa-a4ce-5c3e974fcf05