Mijn contactpersoon
igus® B.V.

Bezoekadres

Sterrenbergweg 9

3769 BS Soesterberg

+31 346 353932
+31 346 353849

Pers

Hebt u vragen? Hebt u materiaal nodig?
U kunt hier actuele persinformatie en persklaar beeldmateriaal downloaden.
Natuurlijk kunt u ons ook bellen, e-mailen of faxen!
 
PerscontactWilt u zich abonneren op onze nieuwsbrief?

Persberichten op onderwerp

Verder groeien met motion plastics igus vergroot omzet met 8,5 procent3-4-2019

De motion plastics specialist introduceert op de Hannover Messe 120 kunststof-innovaties, die de techniek verbeteren en de kosten verlagen

Op een tablet onderweg online configureerbaar, als speciaal onderdeel met lange levensduur, 3D-geprint of uitgerust met Smart Intelligence – motion plastics ontwikkelen zich steeds meer tot high-tech componenten. Deze ontwikkelingen toont igus op de Hannover Messe van dit jaar, met liefst 120 noviteiten – van intelligent glijlager tot 's werelds eerste online-platform, dat aanbieders en gebruikers van voordelige robotica componenten bij elkaar brengt.

Met de igus kerntechnologie "motion plastics – kunststoffen voor bewegende applicaties“ waagt igus zich iedere jaar in nieuwe industrietakken: 3D-printen van slijtdelen met online te berekenen levensduur, intelligente "smart plastics“, kabelrupsen voor rijwegen van 1.000 meter of smeermiddelvrije polymeer kogellagers met een 10 keer langere levensduur. En met succes, want er blijft wereldwijd een sterke vraag naar geavanceerde kunststoffen voor bewegende toepassingen. Zo kon igus GmbH haar omzet in 2018 met 8,5 procent vergroten tot €748 miljoen. Van de totale omzet werd 53 procent in Europa, 31 procent in Azië en 16 procent in de VS en Afrika gerealiseerd. Het aantal medewerkers steeg tot 4.150.

Met start-up mentaliteit in nieuwe industrietakken
igus groeit volledig organisch en ontsluit constant nieuwe markten zoals de podiumtechniek of zonne-energie-sector. Op het hoofdkantoor in Keulen (Porz Lind) heerst een start-up mentaliteit. „Door "agile‘ werkmethoden en open structuren zijn wij in staat om in Sprint-Teams snel nieuwe motion plastics ideeën te realiseren“, stelt Frank Blase, directeur van igus GmbH. "Wij proberen uit, vernieuwen, verbeteren, tot de gebruiker precies het product krijgt, dat hem verder helpt.“ Een resultaat van deze dynamiek zijn de 120 noviteiten die igus dit jaar op de Hannover Messe presenteert. Daar wordt duidelijk dat kunststof machine-elementen zo langzamerhand high-tech componenten zijn geworden. Zo benut igus de kansen van de digitalisering en presenteert igus glijlagers die met Smart Intelligence uitgerust kunnen worden. Met de uitgebreide icom plus communicatiemodule, kan de klant beslissen in welke vorm hij de verkregen data wil verwerken. Van een offline-versie voor restrictieve omgevingen en het koppelen van de waarden aan de igus server, tot aan het automatisch bestellen van reserve-onderdelen, het staat de gebruiker vrij zijn data te integreren en uit te lezen.

Robotica-platform en 3D-print bieden gebruikers nieuwe mogelijkheden
De high-performance polymeren van igus vergroten ook de low-cost automatiserings mogelijkheden. Want wanneer men robots met overbrengingen en onderdelen van kunststof bouwt, zijn enorme kostenbesparingen mogelijk. Robots vanaf €3.000 zijn al realiseerbaar. Samen met 16 andere partners uit de robotica-industrie presenteert igus als wereldpremière het online-platform rbtx.com, dat aanbieders en gebruikers op een platform voor Lean-Robotica bij elkaar brengt. Daar kan de klant volledige industriële- en service robots configureren. Ook de additieve productie industrie is in het afgelopen jaar verder gegroeid. De 3D-print capaciteiten werden door een nieuwe SLS-printer verdrievoudigd en speciaal voor het hittebestendige iglidur J350 tribo-filament werd in eigen beheer een hoge-temperatuur printer ontwikkeld. Voor gangbare machine-elementen zoals tandwielen en rollen biedt igus nu speciale online configuratoren en geprinte oplossingen met een uitstekend slijtage gedrag. Uniek in de wereld: de levensduur van deze 3D-geprinte componenten kan online berekend worden.

Testlaboratorium als motor van de groei
De basis van deze berekeningen zijn de data uit het testlaboratorium. Alleen al in het afgelopen jaar werden in het testlaboratorium meer dan 264 nieuwe kunststof-samenstellingen ontwikkeld én getest. Daarbij ging het om meer dan 11.300 tests alleen al op het gebied van glijlagers op 50 verschillende testopstellingen. In het kabelrups- en kabellaboratorium werden in 2018 meer dan 4.100 tests uitgevoerd en daarmee meer dan 10 miljard kabelrupscycli (dubbele slagen). Tegelijkertijd is het testlab ook altijd een broedplaats voor ideeën, om met tribo-polymeren speciale oplossingen voor de meest uiteenlopende industrieën en toepassingen te ontwikkelen. Eén van de resultaten is het iglidur Q2E glijlager, dat tot wel 7 ton in bouwmachines en in de agrarische sector zonder smering veilig kan lageren. Voor lange rijwegen is de E4Q kabelrups uitermate geschikt. Met het slanke kiezelvormige ontwerp bespaart deze gewicht en kan met snel te openen dwarsverbinders zonder gereedschap eenvoudig gemonteerd worden. Speciaal voor de lange rijweg tests, wordt er buiten momenteel een nieuwe testinstallatie gebouwd. Het testlab wordt daarmee vergroot tot meer dan 3.800 vierkante meter. Ook wereldwijd wijzen ale signalen op een vergroting van de capaciteiten met als doel de klanten op locatie snel te kunnen leveren. Zo werd de vestiging in de VS met 5.000 vierkante meter tot ca. 19.000 vierkante meter kantoor- en productieruimte vergroot. In China vindt momenteel nieuwbouw plaats van 22.000 vierkante meter, het project wordt in augustus opgeleverd. Behalve uitbreidingen in Brazilië, India, Polen en Thailand werd in Korea voor de nieuwbouw van de vestiging een kavel aangekocht. Eind 2019 zal het 9.500 vierkante meter grote gebouw worden opgeleverd. Maar wereldwijde groei is alleen mogelijk wanneer de klant centraal blijft staan bij alle bedrijfsactiviteiten, daar is Frank Blase van overtuigd. „De vraag die mijn vader als oprichter in 1964 aan onze eerste klant stelde, heeft vandaag de dag niets aan actualiteit verloren“, aldus Blase. Hij vroeg: ‘Wat is uw moeilijkste spuitgietonderdeel?‘ Tegenwoordig variëren we de vraag: ‚Hoe kunnen wij u helpen, uw kosten te verlagen, de techniek te verbeteren en dat alles gemakkelijk, stil, smeermiddelvrij en met een lange levensduur?‘ Met motion plastics vinden wij altijd antwoorden.“