Mijn contactpersoon
igus® B.V.

Bezoekadres

Sterrenbergweg 9

3769 BS Soesterberg

+31 346 353932
+31 346 353849

Pers

Hebt u vragen? Hebt u materiaal nodig?
U kunt hier actuele persinformatie en persklaar beeldmateriaal downloaden.
Natuurlijk kunt u ons ook bellen, e-mailen of faxen!
 
PerscontactWilt u zich abonneren op onze nieuwsbrief?

Persberichten op onderwerp

Reinigingsmiddel veilig vergrendeld, dankzij igus glijlager in kinderslot7-6-2018

Innovatieve studentenprojecten zoals "EMKindersicherung" worden ondersteund door igus als onderdeel van "young engineers support"

Wasmiddelen in huis vormen een reëel gevaar voor veel kleuters. Daarom heeft een team van zeven studenten van de TU Darmstadt, ondersteund door igus, nu een kinderslot ontwikkeld voor flessen met schoonmaakmiddel. Het kinderslot wordt gewoon op de fles geschroefd. Toegang wordt gerealiseerd via een app. Een iglidur glijlager van igus zorgt voor het smeermiddelvrije en betrouwbare borgmechanisme in het kinderslot. Het idee overtuigde ook de jury van de Cosima wedstrijd. Een wedstrijd voor studenten voor microsystemen, waarbij het team de tweede plaats behaalde.

De 94.000 meldingen die elk jaar binnenkomen bij het "Poison Information Centre for burns and intoxications of children" bewijzen dat huishoudelijke schoonmaakmiddelen een reële bedreiging voor kinderen vormen. Om ongevallen te voorkomen hebben zeven studenten van de TU Darmstadt van de faculteit Elektrotechniek en IT een kinderslot (de EMKindersicherung) ontwikkeld. Door het kinderslot is gepersonaliseerde toegang mogelijk tot huishoudelijke chemicaliën via een smartphone app. Het idee en implementatie van het project overtuigde niet alleen de young engineers support (YES) van igus, die innovatieve technische projecten van studenten promoot, maar ook de jury van de Cosima wedstrijd van 2017. De studentenwedstrijd, op het gebied van microsystemen, onderscheidt toepassingen die de interactie tussen mensen en technologie in het dagelijkse leven verbeteren. Het team uit Darmstadt behaalde de tweede plaats met het kinderslot.

iglidur glijlager waarborgt betrouwbare toegang
Het kinderslot van de studenten is grotendeels 3D geprint. Het bestaat uit een behuizing die over de dop van de fles schoonmaakmiddel wordt geplaatst en vastklikt met de afdekplaat onder de kunststof ring van de fles. Met een hefboom kan de afdekplaat handmatig worden bewogen en kan de dop met het kinderslot worden beveiligd. Het sluitmechanisme bestaat uit een elektro-thermische aandrijving. Door de stroom warmt het materiaal op en vervormt het zodat het kinderslot opent en de dop van de fles kan worden verwijderd. De aandrijving is bevestigd aan een pen. Door de hendel te draaien grijpt de pen, die is gemonteerd met een iglidur lager, aan en voorkomt ongeautoriseerd het openen van de fles. "We hebben de young engineers support van igus benaderd met ons project, omdat we op zoek waren naar een lager met een lage wrijvingscoëfficient dat bestendig is tegen zuren en alcohol," legt Ida Blum van het ontwikkelingsteam van de EMKindersicherung uit. "Daarnaast moet het lager bestand zijn tegen temperaturen tot 125°C vanwege de verwarming van de aandrijving. Daarom hebben we voor iglidur A350 gekozen." Het glijlagermateriaal is UV-bestendig, geschikt voor gebruik in medische technologie, in de levensmiddelen en verpakkingsindustrie. Young engineers support van igus promoot innovatieve projecten Innovatieve projecten zoals EMKindersicherung worden ondersteund door igus als onderdeel van het "young engineers support" programma. Het initiatief ondersteunt jonge leerlingen, studenten en uitvinders bij de ontwikkeling en uitvoering van hun technische projecten. Meer informatie over het "young engineers support" programma kunt u vinden op www.igus.nl/yes.